Четвъртък, 17 Oct 2024
    
Поморие

Лято 2024! Повече българи посетили Поморие, спад на чуждестранните гости

  17.10.2024 16:07  
Лято 2024! Повече българи посетили Поморие, спад на чуждестранните гости

Повишават туристическия данък

 

Във връзка с изминалия летен туристически сезон 2024 година, кметът Иван Алексиев инициира дискусия с всички заинтересовани и имащи отношение по въпросите на туризма лица. Срещата се състоя вчера /16.10.2024 г./, в залата на градската художествена галерия и на нея присъстваха заместник-кметът Янчо Илиев, председателят на Общински съвет Адам Адамов, началникът на РУП – Поморие главен инспектор Петър Тодоров, Иво Барзов – експерт Авиационен маркетинг на Летище Бургас, Иван Ставракиев – представител на ВиК за Поморие, концесионери, директори на общинските предприятия, общински съветници, хотелиери и ресторантьори.

В рамките на двучасовата дискусия беше направен анализ на отминалия сезон и бе обсъдено предложението за увеличаване на размера на туристическия данък, направено от Консултативния съвет по туризъм към Община Поморие. Предложението (публикувано в страницата на Община Поморие) е повишаването на ставката да бъде според звездите на местата за настаняване, като най-ниският за една звезда от 0.30 ст. става 0.60 ст., за две звезди 0.40 ст. се предлага да е 0.60 ст., за три звезди от 0.60 ст. става 0.90 ст., четири звезди от 0.90 ст. се качва на 1.00 лв. За петзвездните хотели от 1.20 данъкът се предлага да бъде 1.35 лв.

„Туристическият данък не се плаща от хотелиера, а от туристите“, напомни кметът Иван Алексиев. Законодателят е определил, че размерът може да е в границите от 0.20 лв. до 3.00 лв.

„Данъкът не е индексиран от 2015 година.  В момента, сравнявайки Община Поморие с други черноморски общини, размерът на туристическия данък е най-нисък, въпреки високите средни цени в местата за настаняване в общината. За това време по официални данни на НСИ инфлацията е 46%, но реално е повече от 100%“, обясни заместник-кметът по бюджет и финанси Янчо Илиев.

Сред акцентите в представения на срещата анализ беше ръстът в туристическия сектор през 2024 г. спрямо 2023 г., като въпреки това, все още не са достигнати нивата преди пандемията от 2019 г. Поради загубата на ключови пазари като Русия и Украйна, дялът на чуждестранните туристи е спаднал до 39,49%, докато вътрешният туризъм бележи ръст и българските туристи съставляват 60,51% от посетителите. Като основни фактори за спада в туризма бяха очертани затварянето на големи хотелски комплекси след 2022 г., което значително намалява капацитета за настаняване и приходите. Приходите от туристически данък са намалели с 28,57% и поради по-краткия среден престой на туристите (до 5 нощувки).

Като извод от анализираните данни бе посочена необходимостта от адаптиране към новите пазарни условия, за да се постигне стабилност и растеж в сектора.