Четвъртък, 17 Oct 2024
    
ИЗБОРИ 2024

Борис Аладжов – за борбата за Странджа и личните му приоритети

  17.10.2024 16:12  
Борис Аладжов – за борбата за Странджа и личните му приоритети

Борбата за Странджа и опасността от превръщането ѝ в бунище за ядрени отпадъци беше сред основните каузи на народния представител от „Възраждане“ Борис Аладжов в досегашното Народно събрание. След серия от питания и оказан натиск върху управляващите, поне за момента, тази възможност не е на дневен ред.

„До момента, по силата на договор, използваното ядрено гориво от АЕЦ Козлодуй беше изпращано за съхранение в Русия и България нямаше ангажимент за неговото дългосрочно съхранение. Договорът с Уестингхаус за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ не включва извозване на отработеното гориво и България има задължение за приемане и погребване на остъклените високо активни отпадъци след преработка. Задълбочен преглед на геоложки проучвания е показал, че в страната са налични подходящи геоложки формации за погребване на радиоактивни отпадъци, като един от предложените  варианти къде да се съхраняват отпадъците е в Югоизточна България. В Югоизточна България е Странджа планина където се намира най-големия по територия Природен парк - „Странджа“, с включен един от най-старите и уникални  резервати в страната. Депонирането на радиоактивни отпадъци, на което и да е място в България е необратим процес. Депонирането на такъв тип отпадъци в Странджа планина, която достига и до морския бряг ще нанесе щета, която ще повлияе върху имиджа, интереса и развитието на българския туризъм по цялото Южно Черноморие“, категоричен е Аладжов и посочва, че ще използва всички възможни механизми това да не се случи и в бъдеще.

Той поставя и още няколко важни приоритета пред себе си, ако бъде избран за народен представител. Вторият в листата на „Възраждане“ ще работи и за създаване на програма за обезпечаване на детската болница в Бургас с кадри, изграждането на регионален Кръвен център и развитие на спешната помощ в малките населени места в Бургаска област. Именно благодарение на „Възраждане“ започна проектирането на новия факултет по фармация към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Борис Аладжов ще работи и за осигуряване на държавно финансиране за изграждане на новия корпус, в който да се помещава факултетът, научните лаборатории и библиотеката.

„Възраждане“ е с номер 12 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове са престъпления!