Неделя, 20 Oct 2024
    
Бизнес Бургас

Водещи полски фирми обмениха опит в областта на зелените технологии с бургаски партньори

  18.10.2024 11:54  
Водещи полски фирми обмениха опит в областта на зелените технологии с бургаски партньори

Силвия Шатърова

Водещи полски фирми в областта на зелените технологи и кръговата икономика пристигнаха за участие в бизнес форум  в Бургас по покана на Бургаската търговско индустриална камара. Те споделиха опит  с бургаски фирми и обществени инстуции от града.

Форумът бе организиран съвместно с посолството на Репулика Полша в София и Полското минестрество на климата и околната среда.

 Бизнес форумът бе на тема: "Кръгова икономика". Той бе открит от председателя на ТИК - Жорж Дерелиев.

В него участие взеха Община Бургас, която бе представена от заместник кметовете Станимир Апостолов, Весна Балтина и Михаил Ненов, както и заместник ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“- проф. Севдалина Турманова, още директорът на РИОСВ -Бургас- Павел Маринов, Явор Жеков - член на Управителния съвет на Българска стопанска камара, представители на общините - Поморие и Созопол.

За нас е много претижно, че Полша е избрала Бургас и областа сред всички области за участие в този форум“, заяви заместник председателят на ТИК -Бургас инж. Видка Вълчева.

Презентация за образователните възможности на Бургас и областта направи заместник кмета Михаил Ненов. Заместник кмета Весна Балтина представи анареобната инсталация, енергийния офис на Бургас, проектите за разделно събиране на хранителни отпадъци и мебели.

Заместник директорът на Бургасбус“ Любомир Атанасов заяви, че Бургас разполага с екологично чист транспорт, фотоволтаична инсталация, която да захранва 56 електробуса.

Приветствие към всички отправи и Анна Янишевска - Фрачек, заместник-посланик в посолството на Република Полша в София. Страната отбелязва 20 години от влизането си в Европейския съюз, а от 1-ви януари 2025 година ще поеме шестмесечното председателство на Съвета на Съюза. В Полша има 1000 предприятия за преработване на отпадъци и отпадни води, както и програма за управление на защитени видове и животни.

В Полша има 34 компании, които се занимават със зелени технологии, за които държавата организира участие в мисии в чужбина и те получават правителствената подкрепа. Част от тях участваха в срещата в морския град, която се организира с подкрепата и на Министерството на климата и околната среда на Република Полша.

Изключително полезни и любопитни бяха участниците във форума от полска страна. В Бургас пристигнаха представители на фирма, която има опит и е разработила Система за прибиране на сърцевината на царевичния кочан. Тази система не само подобрява ефективността на прибирането на реколтата, но и подобрява използваемостта на събраните материали. Сърцевината на царевичния кочан, често считана за отпадък, може да бъде преработена и използвана в различни приложения, добавяйки стойност и намалявайки отпадъците в селскостопанските операции.

Научен институт е внедрил зелените технологии в 250 общини и  разказа как става това. Друга фирма е производител на резервоари за опасни течности, като клиенти са главно бензиностанции.

Друга фирма е новатор във вторичния контрол на праха, намаляване на емисиите от него, както и съхранение на водата. Можеше  да се чуе как полските фирми се справят и с пречистването на отпадъчни води, активиране изгарянето на твърдо гориво.

След края на презентациите започнаха двустранните разговори между българския и полския бизнес.