Събота, 26 Oct 2024
    
Култура Несебър

Артефакти от Несебър са включени в експозицията на американски музей

  22.10.2024 11:56  
Артефакти от Несебър са включени в експозицията на американски музей

 

Музей “Старинен Несебър”  предостави три изключително ценни и редки  артефакта от фонда си, които отпътуваха за Съединените щати, за да бъдат експонирани в музея „Джон Пол Гети“, като част от  изложбата “Древна Тракия и Античния свят. Съкровищата на България, Румъния и Гърция”.

  Първият и най-интересен паметник, датиран от II век,  е надгробна плоча на Юлия - Хеката.  В  плочата, изработена от мрамор, се споменава за историята и произхода на Несебър. Вторият експонат е мраморна табела от IV век пр. Хр. с посвещение към Кибела – богиня, популярна както сред гърците, така и сред траките.  Третият артефакт -  керамична сима с декорация на антични къщи и различни изображения, е с датировка   втората четвърт на IV век пр. Хр. Изработена е от светлокафява глина, със запазени  следи от оцветяване с червена, жълта и синя боя.

Експонатите са безценни и изключително редки и са свидетелство  за интересната история на Несебър и нашите земи. Те са   илюстративни за  археологическото наследство на морския град от Античността и елинистичния период в симбиозата му с тракийската култура.

За експозицията в Съединените щати отпътуваха още емблематични паметници от тракийския период като Вълчитрънското и Панагюрското златни съкровища, комплекс предмети от могилата „Голяма косматка” край гр. Шипка, съдове от Рогозенското съкровище и много други, като  българското участие представлява 90 % от цялата сбирка.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Звезделина Каравелова: Нужни са инвестиции в инфраструктурата и в малките населени места
  23.10.2024 10:18      

При сериозен интерес от страна на гражданите премина отворената среща на кандидата за народен пре