Магдалена Динева
В навечерието на Никулден на пазар „Краснодар“ е сравнително спокойно. Изглежда, че местните купуват прясна риба в последния момент, което според търговци не е тазгодишно явление. Често търсенето е най-активно на 5-ти и до обяд на 6-ти декември.
Всичко си има цена
„В супермаркетите шараните са по-евтини, около 6-7 лева“. С този възглас един от клиентите посрещна репортера на вестник „Черноморски фар“. Но с цел защита на собствената си стока, търговецът отбеляза възможността качеството на рибата в големите супермаркети да е по-ниско.
На централния пазар „Краснодар“ килограм жив шаран се предлага на цена от 9 лева, а на шайби - 18 лева. Търговците споделят, че еднакво се купуват както цял, така и транжиран шаран.
Традицията повелява на Никулден да се приготви пълнен шаран с булгур, ориз, орехи, лук и стафиди, който да се увие в тесто и след това да се сложи да се пече. Това ястие носило наименованието “рибник” и представлявало жертвата, която се принасяла в чест на св. Никола.
Днес, споделят търговци, от купувачите зависи дали ще спазят традицията, като за целта си купят цял шаран, или в тях ще надделее мързелът.
Разни хора, разни предпочитания за риба
И тъй като не всеки консумира шаран, разнообразието от видове риба на „Краснодар“ е предпоставка за избор на продукт по собствен вкус. Сред най-предпочитаните, освен шарана, са лавракът, ципурата, сьомгата, пастървата, чернокопът и паламудът.
А ако все пак се спрете на шарана, то ще ви дадем и допълнителна информация за неговия произход. Сред местата, откъдето търговците на пазар „Краснодар“ вземат този вид риба, са Лозарево и язовир „Кърджали“.