Майсторлък. Ще покаже солените хрупки и рибената чорба
Дона МИТЕВА
Човекът, който не само журира конкурса на празника на „О-солената риба“ в Созопол, но и в момента прави целия кулинарен спектакъл там – Ути Бъчваров, може с часове да разказва както за критериите, по които ще се оценяват участниците в надпреварата, така и за всеки детайл от ястията, които ще приготви там. Разказите му са толкова „вкусни“, че непременно на слушателите им се иска да опитат от кулинарните вълшебства.
Любопитно е, че тази година кулинарният гуру не залага на традиционната чорбица, а ще приготви за всички лакомници, уважили празника, созополски хрупки. Ето какво разказа за тях Ути Бъчваров: „В цялото Средиземноморие солената, маринованата риба се яде на брускети. Затова съм нарекъл созополския вариант, който ще направим, не созополски брускети, а созополски хрупки.
Солената риба е придружена с препечен хляб, защото самостоятелно е много силен продукт. Затова на моето специално огромно барбекю ще подготвя едно страхотно шоу, което ще включва от изпичането на хляба до оправянето на рибата и надграждащото сосче, което ще се добави към парченцата риба, било то веян паламуд или лакерда. Така че това ще е част от шоуто“, повдигна кулинарната завеса прочутият готвач, който е в центъра на празника на „О-солената риба“ в Созопол. Той започна днес на площад „Кулата“ и майсторите вече представят своите ястия.
Разбира се има и рибена чорба. Готвачът докара в морския град своята уникална тенджера, за да направи и прочутата си чорба.
„Тя е една орфическа тенджера, като на Орфей лирата. Представете си огромен съд, в който ще сваря уникална рибена чорба. Така че на празника на осолената риба ще има и рибена чорба, която ще приготвя по много стара рецепта. Вътре ще сложа чирози, солена риба, за да направя самата основа (бульон) много по-морско звучене“, дразни сетивата и вкусовите рецептори майсторът.
Центърът на празника си остава големият конкурс за веяни и мариновани риби. Ути Бъчваров е изготвил критериите: броят на точките, начинът на събиране на резултатите, по който ще бъдат определени шампионите в отделните категории.
„Община Созопол тази година се обърна към мен с желанието да структурираме по-добре празника и да го превърнем в отправна точка на зимните празници в България, защото е свързан с традицията на созополчани да мариноват рибата, да я предлагат в своя етикет на гостоприемство. Туристическата индустрия в Созопол по същия начин иска да наложи тренда на созополска солена риба и тези прекрасни мезета и концентрирани и отлежали питиета да станат отправна точка и всички да сравняват нивото със созополските специалитети“, разказва за амбициите на домакините Ути Бъчваров.
За тънкостите в приготвянето на рибената чорба майсторът и сладкодумец отсича: „Колкото майстори, толкова рибени чорби и колкото рибени чорби, толкова майстори“. Въпреки това обяснява, че чисто регионално има голяма разлика: „Едни са южняшките чорби – Бургас, Созопол, Царево, други са чорбите от Варна на север“.
В Созопол Ути Бъчваров обещава да приготви чорба по смесена технология, за да е удобна за мезе, защото през зимата тя е „прекрасно, галещо стомахчето мезе за концентрирани и други отлежали питиета“.
„Като човек от фамилията Бъчваров, симпатизирам на всички, които ще грабнат чашата, ще си вземат една рибена чорба и ще замезват с нея. Освен сутрешно спасение, рибената чорба, особено тези, които са по-плътни, с достатъчно нюанси на соленост вътре, и леката лютивина, в хладните месеци са прекрасни“, казва той.
Рисува амбицията си конкретно за празника така: „Искам да направим този купаж от положителни практики, за да стане този празник уникален. Той е съсредоточен върху онова усещане за общност, което е характерно за зимните празници. Защото летните празници са по-скоро за туристите и гостите на града, докато тук най-важни са созополчани. Разбира се, и техните приятели от цялата яка на Странджа, а и от всички населени места, където обичат да похапват такава риба. Тази година е много паламудска, затова от тази риба ще има и в моите неща, които ще приготвям“.
Ути Бъчваров покани в Созопол всички, за да изберат своя личен производител на солена риба: „Българинът все по-често се обръща към конкретния рибар и производител, който му прави част от онези съкровища в долапа. Те дават страхотно чувство за гордост като ти дойдат гости да вземеш един буркан със созополска маринована риба и да обявиш, че еди-кой си рибар я е приготвил специално. Такива празници дават шанс човек да се запознае очи в очи с твоя производител, с твоя партньор, който помага да си направиш живота по-вкусен. А това е страхотна инвестиция – да се създават контакти с производители и личности. Ако ме питате мен какъв подарък да направи човек на роднините си за предстоящите празници – бих посъветвал да дойдете в Созопол на 6 и 7 декември, да купите по един буркан хубава маринована риба. Уверен съм, че ще се свърши ерата на безсмислените подаръци и грешно похарчените пари. Елате и пазарете на солената събота, а не в черния петък“.