Събота, 19 Апр 2025
    
Общество

Великденските традиции в България – от боядисване на яйца до хоро в неделя

  18.04.2025 10:35  
Великденските традиции в България – от боядисване на яйца до хоро в неделя

Великден е един от най-светлите и обичани християнски празници, а в България той се отбелязва с дълбоко вкоренени традиции, които съчетават религиозен дух, семеен уют и богат фолклор. Въпреки че съвременният начин на живот променя някои обичаи, много от великденските ритуали у нас се предават от поколение на поколение и до днес изпълват домовете с аромат на козунак, цветни яйца и звън на празничен звън.

Подготовката започва в Страстната седмица

Традиционно, приготовленията за Великден започват още в Страстната седмица, която е последната седмица преди празника. Всеки ден от тази седмица има своето символично значение, но най-важните са:

Чистият четвъртък, когато се боядисват първите яйца – обикновено червени, символ на Христовата кръв и възкресение;
Разпети петък – ден за размисъл, пост и смирение, в който не се работи нищо;
Велика събота, когато домакините приготвят козунаци, агнешко и подреждат празничната трапеза.

Яйцата – не просто цветна украса

Боядисването на яйца е сред най-обичаните великденски традиции в България. Първото яйце задължително се боядисва в червено – то се поставя до иконата и се пази до следващия Великден като символ на здраве и закрила.

Останалите яйца се оцветяват в различни цветове и се украсяват с восък, листа или фолклорни мотиви. Съвременните технологии са внесли нови методи и стилове, но много семейства все още предпочитат класическите техники, предавани от баба на внуче.

Нощта на Възкресението

Кулминацията на Великден е празничната литургия в събота срещу неделя. Хиляди хора се събират пред храмовете с бели свещи в ръце, за да посрещнат Святото Възкресение с думите:
„Христос Воскресе!“ – „Воистина Воскресе!“
Огънят от църквата се носи у дома с вярата, че ще донесе светлина и благословия за цялата година.

Празничната трапеза

На Великденската трапеза задължително присъстват:

Козунак – сладкият хляб с плитки, стафиди и ванилия;
Червени яйца – за здраве и берекет;
Агнешко месо – символ на жертвата на Христос;
Сезонни зелени салати и домашни питиета.

Според обичая, първото чукане с яйце е сутринта на Великден – всеки избира яйце и се „сблъсква“ с останалите. Най-здравото яйце – това, което не се счупи – носи късмет на собственика си.

Великденско хоро и връзката с корените

В много села и малки градове у нас неделята на Великден завършва с празнично хоро на мегдана. Облечени в народни носии или празнични дрехи, хора от всички възрасти се хващат на ръка и танцуват под звуците на гайдата, тъпана или акордеона.

Този ритуал е не просто танц – той е израз на единство, сплотеност и надежда. За много българи, особено в по-малките населени места, хорото е символично „възраждане“ на духа след дългата зима и време на пости.

Празник на вяра, надежда и продължение

Великден в България е повече от религиозен празник – той е време за връзка с корените, с близките и с вярата. Независимо дали го отбелязваме със скромна домашна вечеря или с шумно хоро на мегдана, важно е да запазим духа и смисъла му – като символ на светлина, обновление и доброта.

Източник: vesti.bg