„Черноморски фар“
Минокопът е нежна вкусна риба, известна и като каменен лаврак. Подобно на шарана, в главата й се намира кост във формата на кръст, за която се смята, че носи късмет. Твърди се, че уловеният в Черно море минокоп е по-вкусен от средиземноморския. Но какъвто и да намерите по рибните щандове, със сигурност ще е хит на никулденската трапеза. Това заяви за „Черноморски фар“ колежката журналист Дияна Славчева – отговорен редактор на сайта „Десант“. Именно минокоп ще приготви тя за празника на Бургас – Никулден, и сподели рецептата с нашите читатели.
Продукти:
1 риба минокоп (около 1,200 кг)
1 морков
1 лимон
1 глава лук
1 глава резене (див копър, фенел)
зехтин
сол
За соса:
1 с.л. брашно
1 ч.ч. бяло вино
сокът от 1 лимон
1 жълтък
пресен копър
сол
смлян черен пипер
зехтин
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства, измива и осолява. Взима се подходяща тава и на дъното й се нареждат на разстояние шишчета за скара, върху които се поставя рибата, за да не залепне при печенето за съда. В корема й и около нея се слагат кръгчета лук, нарязано на тънко резене и пръчици от морков. Зеленчуците се посоляват. Сипва се зехтин и малко вода. А върху рибата се нареждат резени лимон.
Ястието се пече 30-40 минути на 220 градуса.
Отделно се приготвя сосът, като брашното се запържва до златисто в мазнината и се разрежда с виното и малко вода. Като се сгъсти, се добавя лимоновият сок. Дърпа се от котлона и като изстине, се добавя разбитият жълтък. Доварява се още няколко минути на тих огън. Осолява се и се овкусява със ситно нарязания копър и смлян черен пипер.
Рибата се сервира върху соса и ястието се украсява с клонче пресен розмарин. На снимката са добавени и кълнове от ряпа.