Събота, 27 Апр 2024
    
Мнения Царево

Кметът на Царево Марин Киров: Недопустимо е държавата да въвежда рестрикции около Корал, докато обмисля хранилище за радиоактивни отпадъци в Странджа

  15.03.2024 15:08  
Кметът на Царево Марин Киров: Недопустимо е държавата да въвежда рестрикции около Корал, докато обмисля хранилище за радиоактивни отпадъци в Странджа

Община Царево губи 800 000  лева приходи от забраната за строителство 500 метровата зона в землището на Лозенец

 

Решение дали да бъде обявена ЗМ Корал до едноимения плаж не бе взето днес за втори път. В Царево се събра работна група от експерти, местна власт и представители на  РИОСВ -Бургас.

Според тях не е достатъчна информацията и трябва да се изчистят всички неточности. Кметът на Царево Марин Киров изрази своята категорична позиция пред комисията и пред медии след това:

„Притеснително и недопустимо е, че разговорът за Корал се води в светлината на новини за хранилище за радиоактивен отпадък в Странджа, перки в морето.  С разширение на зоната за забрана за строителстово около плаж Корал по ЗУЧК с 500 метра и навлизането в землището на Лозенец.

По думите му общината ще загуби от тази рестрикция 800 000 лева приходи, ощетени  са частни собственици и то местни хора, обикновени хора. „Това разширяване на практика обезсмисля зоната, която сега коментираме. Прави впечатление, че отново липсва актуална научна информация за защитените видове и това е достатъчно основание да сме против“, заяви Киров.

 

Според него се  говори динствено за рестрикции. Един път не бяха обявени мерки за развитие и защита, за инвестиции от държавата, за управление в тези зони.

„Аз единствено от г-н Павел Маринов съм чул логични изречения за управление на защитените зони въобще. От никой друг. Няма я позицията на държавата за целия район на черноморска Странджа. Нямаме ОУП и даже приют за бездомни животни не можем да направим извън града.  В Ахтопол абсолютно едностранно и необосновано се твърди, че всички земи попадат в парк Странджа, включително и урбанизирани територии. Държавата така и не отдели средства за план за управление на ПП”Странджа” и това е унизително.

И след като е така, някой има ли очакване, че хората приемат с доверие тези стъпки, тази комисия днес? Не, приемаме ги с недоверие.

Затова ще гласувам против, докато не се промени подхода - когато се създава защитена територия и зона да са ясни не просто забраните, а мотивите за създаване и ангажимента на държавата за управление, развитие и опазване“, категоричен бе той.