Понеделник, 20 Май 2024
    
Бургас

За поредна година! „Безсмъртният полк“ шества по улиците на Бургас/СНИМКИ/

  09.05.2024 10:48  
 За поредна година! „Безсмъртният полк“ шества по улиците на Бургас/СНИМКИ/

За поредна година „Безсмъртният полк“  шества по улица „Алексдандровска“ днес в Деня на победата- 9 май. Шествието се организира от сдружение „Русофили“ и в него участват потомци на загинали по време на Втората световна война войници.

9 май - Денят на победата във войната над нацистка Германия - е един от най-важните празници в Русия, бившите съветски републики и редица европейски страни.

На 9 май 1945 г. завършва Великата отечествена война, която е неразделна част от Втората световна война от 1939-1945 г. Тя започва призори на 22 юни 1941 г., когато нацистка Германия, нарушавайки съветско-германските договори от 1939 г., напада Съветския съюз. Войната продължи почти четири години и се превърна в най-големия въоръжен конфликт в човешката история. На фронта, простиращ се от Баренцово до Черно море, от двете страни в различни периоди на войната, от 8 милиона до 13 милиона души се биеха едновременно, от 6 хиляди до 20 хиляди танкове и щурмови оръдия, от 85 хиляди до 165 хиляди оръдия и минохвъргачки, от 7 хиляди до 19 хиляди самолета.

Традиция през последните години е провеждането на 9 май на гражданско-патриотичната акция „Безсмъртен полк“, която днес се превърна в международно обществено движение за съхраняване на личната памет на поколението от Великата отечествена война. Всяка година в Деня на победата участниците в движението вървят в колони по улиците на градовете със снимки на свои роднини - ветерани от армията и флота, партизани, фронтоваци, концлагеристи, оцелели от блокадата, деца на войната - и също така записва семейни истории за тях в Народната хроника на сайта на движението "Безсмъртният полк".

Обичайно завършва пред паметника на Съветската армия на площад „Тройката“.


Анкета

Мнения

Мнения
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката, заяви зам.-министърът на образованието
  20.05.2024 08:46      

Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката", заяви зам.-министърът на