Неделя, 25 Авг 2024
    
Общество

Kолко училища у нас няма да отворят врати за първия учебен ден

  25.08.2024 08:46  
Kолко училища у нас няма да отворят врати за първия учебен ден

В десетки училища в страната ремонтните дейности все още са в разгара си, въпреки че до началото на учебната година остава по- малко от месец. 

Вече почти година продължава основният ремонт на сградата на Професионална гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки в Монтана и общежитието към училището.

„В момента се дообработва пода във връзка с полагане на спортната настилка. В общежитието нещата са готови на 80%. Там не мога да кажа, че нещата се забавиха, но обема на ремонтните дейности е много голям, защото се прави преустройство на сградата“, обясни Красимира Кръстева – дир. на ПГСАКН „Проф. арх. Стефан Стефанов“.

Затова близо 400 ученици няма да мога да влязат на 16 септември в гимназията. Те ще ползват сградата на друго училище.

„Искрено се надявам, че ремонтните дейности към края на месец октомври ще приключат изцяло в учебния комплекс и ще можем да се върнем. Това е желанието и на ученици, и на родители и на училищен екип“, допълни Кръстева.

От 60 години в гимназията в Монтана ремонт не е извършван. Сега е направен покривът, класните стаи са обновени, коридорите, изградена е нова инсталация и е санирана сградата.

„Остават минимални неща като боядисване, завършване на мазилката на приземния етаж и корекции за издаване на обекта. И да се надяваме, че до 15 септември всичко да бъде ок“, заяви Георги Цветковски - ръководител на ремонтните дейности.

Шест месеца е продължил ремонтът във Финансово-стопанската гимназия в Монтана. Там очакват само разрешение да започнат учебната година в обновената сграда. Предстои и изграждане на нова спортна зала в двора на училището.

„Но имаме уверението на компетентните органи, че района ще бъде обезопасен и това не би било пречка да продължим учебния процес на територията на училището“, разкри Веселка Иванова- директор на ФСПГ „Васил Левски“.

Източник: Нова ТВ