Неделя, 01 Сеп 2024
    
Култура

Връчват наградата „Емил Чакъров“ на Еделина Кънева/ВИЖТЕ КОГА/

  27.08.2024 14:38  
Връчват наградата „Емил Чакъров“ на Еделина Кънева/ВИЖТЕ КОГА/

Второто представление на световноизвестния мюзикъл ще бъде на 30 август от 20:00 ч. в Летния театър

 

Интензивният летен творчески ритъм на Държавна опера – Бургас върви към своя бляскав финал – след запомнящата се премиера на световноизвестния мюзикъл „Моя прекрасна лейди“ от Фредерик Лоу, предстои второто представление на най-новото заглавие в репертоара на бургаския културен институт. Събитието е последното в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024, осъществявани успешно за седемнадесета поредна година от Бургаската опера в партньорство с Община Бургас. 60 години след световната премиера на един от най-популярните мюзикъли – „Моя прекрасна лейди", с Рекс Харисън и Одри Хепбърн в главните роли – във филмовата версия, предстои и прочутото бродуейско заглавие – на 30 август от 20:00 часа на сцената на Летния театър в Бургас.

Преди спектакъла ще бъде официалната церемония по връчването на наградата „Емил Чакъров“ – на именитата певица, продуцент и директор на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – Еделина Кънева. Тя е започнала артистичната си кариера именно на сцената на Държавна опера – Бургас, била е солист на бургаския културен институт няколко години, чест и желан гост е на наша сцена, участва и в редица концертни прояви и спектакли на Бургаската опера и по време на гастроли в страната. След успеха на друг бродуейски мюзикъл – „Целуни ме, Кейт!“  – преди няколко години, на различни сцени в България, включително при пълна зала в Народния театър в София, Еделина Кънева покани директора на Държавна опера – Бургас да постави мюзикъла и на сцената на Музикалния театър, където се представя също с голям успех.

Плеяда талантливите творци работиха по създаването на постановката на „Моя прекрасна лейди“, която ще бъде представена в петък отново на бургаска сцена, след бляскавата премиера при пълен Летен театър – на 2-ри август т. год.:  изтъкнатият режисьор доц. д-р Александър Текелиев, директор на Бургаската опера, големият български диригент Иван Кожухаров, почетен гражданин на Бургас; изтъкнатият български сценограф Иван Токаджиев, сътворявал редица други впечатляващи сценографии на постановки на Бургаската опера; младият талантлив костюмограф Яна Дворецка, както и блестящият хореограф доц. д-р Анна Пампулова. Спектакълът  „Моя прекрасна лейди“ бе интригуваща трактовка на популярното произведение – според каноните на съвремието ни, с доза провокативност, авангардна сценография и впечатляващи костюми – близо 200 на брой. Диригент на хоровия състав, който има важна роля в сценичното действие, е Александър Чепанов, Ани Токаджиева е автор на 3D mapping-а, помощник-режисьор – Лина Пеева, корепетитор – Мира Искърова.

Именитият майстор зад пулта Иван Кожухаров, диригент-постановчик, разкрива – с типичния си перфекционизъм и усет към съществените компоненти на един качествен спектакъл, че музикантите от оркестъра свирят с голямо удоволствие, постигайки истинско холивудско звучене, което е напълно в духа на мюзикъла „Моя прекрасна лейди“.

Всяка брънка на постановката, вградена в тъканта на сюжетната линия мисъл, всяка нота, дума фраза, дъх, усмивка и въздишка, всеки диригентски жест на безспорния майстор зад пулта – Иван Кожухаров, всяка режисьорска, сценографска, хореографска и костюмографска концепция, претворена в пиршеството на сцената – всичко е с ореола на бродуейски блясък и едновременно – театрална дълбочина и емоционална въздейственост.

На 30 август от 20:00 часа в Летния театър в Приморския парк на Бургас отново ще бъде сътворена –  сцена, след сцена, като холивудска продукция от "доброто старо време" –  постановка от най‐висока класа –  под всеобхващащия режисьорски поглед на доц. д‐р Александър Текелиев, доказал многократно, че е един съвременен мислител и новатор - с вкус, дълбочина на трактовката и размах изразните средства.

Съставът на спектакъла на „Моя прекрасна лейди“ на 30 август е същият като на премиерата. Превъзходни се очаква да бъдат отново всички изпълнители: водещите солисти на Музикалния театър "Стефан Македонски"  – Илина Михайлова /солист и на Държавна опера – Варна/ и Марчо Апостолов; както и артистите на Бургаската опера, певците  от хоровия състав с диригент Александър Чепанов, музикантите от чудесно звучащия оркестър – напълно в бродуейски стил, прекрасните балетисти, представили вихрени характерни танци, както и изискани шармантни валсове.

Мюзикълът, освен философската линия и забавните моменти, е преди всичко приказка за любовта – отричаната, осмиваната, щателно скриваната, но по‐силната от всеки предразсъдък, вездесъща.

Сопраното Илина Михайлова – в ролята на уличната цветопродавачка, превърнала се в изискана лейди, под вещия професионален поглед на професора по фонетика Хенри Хигингс, разпръсква естествено очарование, подплатено с бликащ талант и вихрена емоция, но и ще накара публиката да съпреживее нейната история и да я заобича. Тенорът Марчо Апостолов – като Хенри Хигинс, е изцяло в своето присъщо амплоа на аристократ с маниери, стил и класа. Взаимодействието с Илина Михайлова – в драматично-хумористичното развитие на техните отношения и нейната метаморфоза, е зашеметяващо и абсолютно въздействащо – на всички нива на възприятие. Образът на Пикъринг сякаш е "шит по мярка" за баса Петър Тихолов – той постига много добро сценично присъствие и придаде на ролята характерния английски строг финес. Басът Диман Панчев като Дулитъл е като помитащо кълбо от енергия, предизвикващ бурен смях и симпатия, а като бонус към ролята бяха и чудесно представените танци – заедно със сценичните партньори и артистите от балета. Ярко и емоционално е сценичното представяне на младия тенор Андрея Мирчев – в ролята на влюбения младеж Фреди – артистичен, запомнящ се и помитащ, като гласови възможности. Мецосопраното Ирина Доброволская изгражда убедително характерния образ на Мисис Пиърс, сурова на вид, но криеща нежно чувствително и състрадателно сърце.

Прекрасни, колоритни и вложили истинска любо в ролите са и: Стефка Христозова – като аристократичната майка на Хенри Хигинс, която е като "добра фея" за противоречивите отношения на сина й – заклет ерген, с неговата ученичка Илайза Дулитъл; и Шмилена Султанова – като Мисис Хил, майката на Фреди Хил, безнадеждно влюбен в Илайза младеж; и двамата симпатични пияници, приятели на Дулитъл:  Хари и Джейми – Георги Бозвелиев и Мирослав Димитров, и Емил Пейчев – като Кръчмаря, и Милен Георгиев – Северяк, Божидар Кметов – Южняк, Милен Динолов – Западняк, Дарина Запрянова – Мисис Хопкинс, Калина Попова – Кралица на Трансилвания, Александър Перпериев – Посланик.

 Поздравления заслужават сички артисти, които са усвоили до съвършенство диалектния език, който, по думи на постановчика – доц. д-р Александър Текелиев, е колаборация от диалектите на няколко области в България, като характерният говор, предизвикващ бурен смях у публиката, е част от харизмата на спектакъла. Специални адмирации и за вихрените танци, които, освен професионалистите от балетния състав, всички артисти са усвоили учудващо добре и ги изпълняват с видимо удоволствие. Безупречни са и музикантите от оркестъра – с концертмайстори Ваня Златева и Христо Белчев, за които изпълнението е равнозначно на истинско удоволствие от прекрасната партитура, представена майсторски и с настроение. Великолепни са и артистите от хоровия състав - и като звучене, и като изпълнени перфектно артистични задачи. А балетът бе на висотата на най-добрите бродуейски традиции.