Сряда, 18 Сеп 2024
    
Поморие

„Капката“ – ще има ли Поморие своето ново мултифункционално съоръжение – парк и полуподземен паркинг?

  11.09.2024 14:24  
„Капката“  – ще има ли Поморие своето ново мултифункционално съоръжение – парк и полуподземен паркинг?

Моника Илиева

 

Обществено обсъждане събра жители и гости на Поморие в ГХГ „Дечко Стоев“  на среща с местната власт във връзка с изпълнението на бъдещ проект по озеленяване на „Капката“. Теренът се намира кв. „Малко солено езеро“, в широкия център на града. Акцентът на обсъждането бе върху административната процедура – Проект за изменение на подробен устройствен план – План за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ), но бе показан и идейния проект за визията на парк „Капката“.

Кметът Иван Алескиев обърна внимание, че обсъждането се прави, за да се чуе широкото обществено мнение по темата. „Ако одобрявате това изменение на ПУП-а, можем да преминем към възлагане на същинското проектиране на парка, след което ще го представим като количествена стойност и срокове на изграждане“, добави градоначалникът на Поморие.

По време на обсъждането арх. Алексиев представи предстоящата процедура. Стана ясно, че проектът е публична-общинска собственост, актуван е с акт за държавна собственост с отреждане за озеленяване. „За да може общината да реализира това инвестиционно намерение – да изгради и парк, и полуподземен паркинг, е наложително отреждането на имота да бъде променено. Това става с изменение на ПУП, което изменение е  смисъла на днешното обсъждане. Целта ни е да запознаем и информираме обществеността, че подземната част на терена ще се използва за изграждане на техническа инфраструктура“, поясни архитектът.

Арх. Димитър Алексиев с черната тениска

 

По време на дебата бе изнесена информация, че Общината разполага с геоложко проучване, за да се види нивото на подпочвените води.

„Чрез изграждането на този парк искаме да решим чат от проблемите с паркирането в кв. „Малко солено езеро“. Това е територия от 6,5 дка, която освен зелена площ, ще даде възможност – в полуподземна част – да влязат 180 автомобила, което не е малко. Акцентираме, че ресурсите в града са почти изчерпани. Ако представим един парк, после ще ни попитате – къде да паркираме“, допълни кметът Иван Алексиев.

Идейният проект на парк „Капката“ е бъде качен на сайта на Община Поморие. В продължение на 30 дни всеки желаещ може да направи предложение или да изрази мнение.

На 24.09. предстои още една обществена дискусия и след това ще се изготвят протоколите, ще бъдат внесени в ОбС-Поморие, за да могат съветниците да вземат най-правилното решение за апетитния терен. За да бъде прието решението, са необходими най-малко 2/3 от гласове им.