Сряда, 18 Сеп 2024
    
Бургас

Медицинският факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ откри новата си академична година

  16.09.2024 17:21  
Медицинският факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ откри новата си академична година

Новата академична година на Медицинския факултет към Бургаския държавен университет бе открита тържествено в присъствието на  настоящи и новоприети студенти, представители на академичното ръководство и преподаватели и на множество гости. Ректорът на университета, проф. д-р Христо Бозов, д.м., приветства с „добре дошли“ всички присъстващи.

„Тази година отбелязахме един значителен ръст в приема на студенти, благодарение на все по-нарастващата популярност на университета, каза той в своето встъпително слово. - Приехме 40 студента държавна поръчка в специалност „Медицина“, като през настоящата 2024г. новоприетите бъдещи медици са с висок  минимален бал - 36, 91. Имаме 10 студента в платена форма на обучение, както и 9 от Република Северна Македония и Украйна. Ръст има и в приема на студенти в Медицински колеж – 25 в специалност „Помощник фармацевт“ и 27 в „Рехабилитация“.

Той допълни, че големият интерес към Медицинския факултет в Бургас се дължи както на високото качество на обучение, така и на множеството болнични заведения в града, в които студентите могат да работят като стажанти и да навлязат в практиката. Проф. Бозов изтъкна като много перспективно предоставянето от страна на Общината в Добрич на една прекрасна сграда за нуждите на новия медицински филиал на университета  там.На тържеството присъстваха също и народни представители, ръководители на здравни институции, медицински заведения и на БЧК.

Ректорът връчи благодарствени адреси на ръководители на здравни заведения – спомоществователи на университета -  д-р Апостолов, управител на болница „Бургасмед“ ЕООД и д-р Стайков, собственик на МЦ „Д-р Стайков“. И двамата обещаха, че това не са последните благотворителни жестове от тяхна страна към  държавното висше училище в Бургас. Почетна грамота получи Екатерина Лалева, председател на АСМБ – Бургас, за принос в студентската обществено-полезна дейност.

Приветствия към студентите за новата академична година отправиха още: д-р Илко Семерджиев, председател на Съвета на настоятелите към Бургаския държавен университет, доц. д-р Румяна Янкова - Аврамова, декан на Медицински факултет, доц. д-р Соня Ненчева, директор на Медицински Колеж и Десислава Комунова, председател на Студентски съвет

Тържеството продължи с откриване на нова лаборатория по патоанатомия, оборудвана с модерна електронна техника от ново поколение – дарение от „Бургасмед“ ЕООД.

Първият ден на новоприетите  студенти-медици в университета завърши с изключително интересната и ползотворна лекция на д-р Семерджиев, председател на Съвета на настоятелите и един от основоположниците на здравната реформа в България, двукратно министър на здравеопазването и директор на българската Здравноосигурителна каса в зората на създаването й. В рамките на станалата вече традиционна инициатива „Един академичен час с …“, д-р Семерджиев разказа на студентите и гостите за преломите и подводните камъни в провеждането на здравната реформа в България, за фокусите и етапите в промяната й и сподели множество интересни статистически и сравнителни данни за здравната система у нас.

На финала на тържеството новоприетите студенти получиха своите студентски книжки лично от ректора, от д-р Семерджиев и от ръководителите на Медицинския факултет и на Медицинския колеж, доц. д-р Янкова-Аврамова и доц. д-р Ненчева.