Вторник, 17 Сеп 2024
    
Общество

„Шанс за таланта на Бургас“ събира даровитите млади хора на града

  17.09.2024 13:18  
„Шанс за таланта на Бургас“ събира даровитите млади хора на града

 

Дона МИТЕВА

По-голяма част от усилията както на формалното, така и на неформалното образование са насочени към това да се преодоляват дефицити и  много рядко, за съжаление, се работи с талантливите деца. По дефиницията на Закона за закрила на детето децата с изявени дарби, също са деца в риск, тъй като те са рядкост и за тях също трябва да се прилагат специални мерки, така че техните изявени дарби да бъдат съхранени и да се развиват. Това подчерта зам.-кметът по образование Михаил Ненов, по време на представянето на кампанията „Шанс за таланта на Бургас“.

За четвърта поредна година Фондация "Шанс за децата и природата на България" и Център за млади таланти обявяват кампания "Шанс за таланта на Бургас" за откриване и развитие на талантливи млади хора. Кампанията отново се осъществява с подкрепата на Община Бургас и срокът за кандидатстване е до края на септември.

„Чрез тази кампания откриваме и развиваме младежи от 14 до 20 години, които са изявени в различни области. Интересното тази година е, че  предлагаме за първи път в Бургас стоп моушън анимация.

През кампанията са минали над 120 талантливи деца на  града. Интересното, което предстои, е откриване на изложба в София на талантите по изобразително изкуство и издаване на дебютна стихосбирка на едно от пишещите за „Хвърчащите хора“ деца.

Тази година имаме три проекта и очакваме между 30 и 40 деца.

Щастливи сме, че и тази година Община Бургас ни подкрепя и ще поеме обучението на две от децата“, коментира  председателят на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ Лилиана Славова.

Зам.-кметът  Ненов благодари за усилията на Центъра за развитие на млади  таланти за това, че търси и идентифицира и развива талантите  сред учениците на територията на общината. „Това е и причината за пореден път Община Бургас да подкрепя със стипендии достъпа на подобни талантливи деца до обучение, което именно ще им помогне да се развие техния потенциал“, допълни Ненов.

Новото тази година е проектът по анимационно кино, който ще се ръководи от Йоана Арнаудова – аниматор и илюстратор. Курсът ще събере младежи на възраст от 14 до 19 г., които обичат да рисуват, моделират, изрязват и анимират. Участниците ще имат възможност да развият своето въображение и да използват различни анимационни похвати, за да създадат своите късометражни проекти, което ще развие тяхното въображение, креативност и уменията им за работа в екип, организация и планиране. „Това е нещо ново за нашия град. В този проект ще правим различни видове анимация като пластелинова, изрезкова, стоп моушън. Тя ще бъде също по кадрова. Това, което се цели – накрая всяко от децата да има по една късометражна анимация, с която да защити проекта си и да участва в различни конкурси“,обясни  Арнаудова.

За поредна година групата по творческо писане „За хвърчащите хора“ ще бъде ръководена от д-р Добрина Топалова, преподавател, доктор по българска литература, носител на престижната национална награда “Даскал Ботьо Петков” за 2018 г. и литературен критик. През изминалите три години младежите от проекта създадоха младежкото списание „Хвърчащите хора“.

Тази година Деница Младенова спечели голямата награда на журито на 18-ото издание на конкурса по поезия на  френски език и лятото бе в Прованс, презентира Лилиана Славова.

Участниците са класирани на призови места в множество национални и международни литературни конкурси, а пана с техни творби бяха изложени месеци наред на главната улица в града.

„Продължавам да работя с изумително талантливи деца. Тази група никой не я напуска. Малко ще подсиля думите на зам.-кмета – това също са деца в риск. Те са толкова различни, толкова неадаптивни към доминиращите стандарти на ежедневието в училището, че в същност има много голям риск, те да бъдат непрекъснато  травмирани и самотни. За моя най-голяма радост в групата те се чувстват щастливи, разгръщат потенциала си невероятно. Предизвикват се непрекъснато“, коментира Топалова.

Преподавателят по изобразитетелно изкуство и художник Златка Коева и тази година ще продължи да вдъхновява и напътства младите художници в проекта по изобразително изкуство „Палитри“. Участниците в този проект представиха три годишни изложби и завоюваха челни места на значими национални и международни конкурси, а тази година им предстои и откриване на дебютна изложба в София.

„Групата са напуснали само тези, които вече са завършили и са продължили своето образование. Има такива, които продължават в тази област, има и такива, които продължават в съвършено различни области, но рисуването ще им остане за цял живот. И след години ще бъдат най-добрите лекари, инженери, психолози, които рисуват разкошно“, коментира Златка Коева изброявайки и в какви специалности, свързани с  изобразителното изкуство има приети членове на „Палитри“.

„Щастливи сме, че имаме възможността да развиваме дарбите на бургаските деца и да надграждаме техните знания посредством иновативни методи на обучение. Екипът ни се състои от изключителни професионалисти с дългогодишен опит и множество лични постижения и отличени ученици. Важно е да отбележа, че изпреварващите училищното обучение авторски проекти, които предлагаме, не дублират изучаваната материя в учебните заведения, а надстройват знанията. И през 2025 г. очакваме многобройни кандидатури от талантливите младежи на Бургас и вярваме, че ще открием и развием нови звезди“, каза в заключение Лилиана Славова - председател на Фондацията и създател на Центъра за млади таланти в Бургас.