Вторник, 17 Сеп 2024
    
Общество

Това са промените при шофьорските курсове

  17.09.2024 11:23  
Това са промените при шофьорските курсове

Хартиените учебни картони за кормуване отстъпват на електронните системи. Съгласно новата наредба инструкторите ще отбелязват началото на обучителния час и упражненията, а курсистите ще потвърждават готовността си да започнат. В края на всеки урок системата ще отразява дали е отработено планираното упражнение, колко са изминатите километри и каква е развитата скорост.

Привържениците на промените твърдят, че е публична тайна, че много млади шофьори не са напускали населеното място по време на курса, не са развивали скорост над 20 км/ч и не са използвали трета предавка.

„В картона на курсиста инструкторът може да посочи, каквото реши. По задание на Министерството на транспорта трябваше да се направи анализ и да се създаде приложение. То вече съществува. В него, след края на часа, се запазва информацията и родителите на курсиста може да видят по кои улици е шофирано, минималната и максималната скорост, както и времето, за което е проведено шофирането – началото и края на часа, както и дали е градско или извънградско”, коментира в ефира на NOVA автоинструкторът Петър Вутов.

По негови думи в писмената справка може да се отбележи, че курсистът е шофирал, но не и друга подробна информация.