Вторник, 17 Сеп 2024
    
Несебър

Водолази почистиха акваторията на Стария Несебър

  17.09.2024 11:48  
 Водолази почистиха акваторията на Стария Несебър

За втора поредна година Община Несебър, заедно с  водолази доброволци, организира почистване на акваторията на Стария Несебър от отпадъци, причинени от човешка дейност.

Целта на акцията е да се отстранят пластмасови остатъци  и по-едрогабаритни  боклуци като автомобилни гуми, предмети от бита и др.  от морското дъно, като се започне от по-плитките води и постепенно се навлиза на дълбочина, която изисква специално водолазно оборудване.  

Водолазният екип имаше за цел да проучи и състоянието на акваторията в сравнение с миналата година, когато бе извършено първото почистване.

Международната инициативата „Да защитим планетата“, част от която е акцията във водите около Стария Несебър, се организира в края на лятото. Община Несебър и водолазният екип избраха началото на учебната година за датата на кампанията, за да обърнат внимание на децата в училищна възраст върху необходимостта от грижи за околната среда и опазване на морските води от замърсявания. „Така не просто ще осигурим чистота за себе си, но ще дадем на черноморските обитатели възможност да разширяват хабитата си и да се развиват и размножават в нормална среда.“ – коментира един от доброволците в инициативата.

Участниците в кампанията се надяват през следващата година да разширя  обхвата на дейността си, така че, освен водите в непосредственото крайбрежие на Стария град, да бъдат проучени и почистени  и заливите, които представляват интерес за посетителите на несебърските плажове