Сряда, 18 Сеп 2024
    
Бургас Спорт

Отнеха всички рекорди на Цанко Цанков

  18.09.2024 14:04  
Отнеха всички рекорди на Цанко Цанков

Георги РУСИНОВ

 

Световната асоциация за плуване в открити води (WOWSA) отне всички рекорди на бургаският плувец Цанко Цанков. Причина за това е плуването на 6 септември по река Дунав, за което той и екипът му обявиха, че е преминал 108,250 км от видинското село Кошава до Козлодуй за 18:12:32 часа без да спре или докосва твърди предмети. Това бе обявено за световен рекорд.

Вчера от WOWSA излязоха с официална позиция относно Цанков, сегашното му плуване и предходните му рекорди.

Ето какво гласи тя:

„Считано от този момент, Цанко Цанков е постоянно лишен от възможността за ратификация на каквито и да било плувания в бъдеще от Световната асоциация за плуване в открити води (WOWSA). Това решение следва ясно доказателство за фалшифициране на GPS данни от опита му да преплува река Дунав на 6 септември 2024 г., като г-н Цанков и екипът му не са успели да се справят с тези сериозни опасения или да дадат обяснение.

Вместо да признаят сериозността на въпросите, повдигнати от WOWSA, екипът на Цанков публично атакува организацията, докато продължават да търсят ратификация за предстоящото плуване на 120 км на 19 септември 2024 г. Дискредитирането на организацията, докато в същото време се търси нейната валидирация, е очевидно противоречие в действията на екипа на Цанков.

Официално изявление на Комитета по ратификации на WOWSA относно Цанко Цанков:

"Цанко Цанков в момента се подготвя за ново 120 км плуване в Дунав, планирано за 19 септември 2024 г., само дни след като предишният му опит не беше ратифициран от WOWSA. Г-н Цанков не е адресирал въпроса за манипулираните GPS данни, което принуди комитета да откаже ратификация. WOWSA остава непоколебима в своя ангажимент към честността в плуването в открити води. Основата на този спорт е честността, и когато това доверие е нарушено, спортът е компрометиран.

Искаме да заявим ясно, че фалшифицирането на записи е нарушение на принципите, които обединяват плувците по целия свят. Ние не можем да признаем или ратифицираме каквото и да било плуване, когато истината е манипулирана. WOWSA твърдо поддържа, че всеки плувец, който бъде признат за виновен за такива действия, ще бъде завинаги лишен от възможността за ратификация с WOWSA.

Имаме отговорност към спорта, неговите атлети и безбройните плувци, които почитат неговите ценности. Плуването в открити води заслужава повече от моменти на триумф, оцветени от нечестност. Почитаме усилията на всеки атлет, който се състезава с интегритет, и в чест на тях – и в бъдещето на нашия спорт – вземаме това ясно решение."

Плувната общност в открити води разчита на доверие, честност и проверени записи. Цанко Цанков и екипът му пренебрегнаха тези принципи. Те подадоха фалшифицирани данни и вместо да адресират доказателствата за своето неправомерно поведение, стартираха публични атаки. Цанко Цанков повече не е допустим за ратификация на каквито и да било минали, настоящи или бъдещи плувания от WOWSA. Това решение е окончателно. Призоваваме международната общност по плуване в открити води да осъзнае значението на честната игра и честността."

Ден по-рано Цанков написа пост във Фейсбук, с който обяснява плуването в Дунав.

Ето какво написа той:

„Асоциацията по плуване в открити води отказа да одобри моето плуване, но въпреки това, постижението ми е резултат на труда и усилията, които положих през тези повече от 18 часа във водите на река Дунав.

Бяхме подложени на неимоверен натиск от страна на асоциацията по плуване в открити води, за да предоставим всички необходими документи и данни, в рамките на броени часове след финала на плувния маратон, въпреки че за това се изисква технологично време.

Екипът на лодката с който предприехме това начинание са местни хора от района на град Видин. Те не са професионалисти в нашата сфера и за първи път бяха част от такова мащабно спортно събитие. Капитанът на лодката за първи път трябваше да сваля, подготвя и форматира данните от GPS системата на плавателния съд и не е експерт в тази област.

Аз знам много добре от къде идва този огромен натиск.

Със съжаление трябва да кажа, че в България има човек, който си служи с лъжи, манипулации и клевети и прави всичко възможно, за да ми попречи по пътя към реализирането на моите цели. Подобни хора с нулев морал и етика, нямат място в спорта и никога не трябва да се занимават с обществена дейност.

На лице са обаче и техническите грешки, които допуснахме. Те се дължат на краткото време, което имахме за предварително проучване и организация на самото събитие.

Най-важната от тях е, че не получихме нужната информация за постижението на румънския състезател, който успешно е преминал разстоянието от 115,8 километра през 2021 година.

Респект и уважение към Bogdan Zurbagiu от Република Румъния за неговото невероятно постижение!

Поднасям своите извинения на ръководството на WOWSA и на световната плувна общност за прибързаните изказвания, които направиха от моя екип в еуфорията след края на маратона, че постижението ми е световен рекорд.

В тази връзка взехме следното решение:

Въпреки голямата умора и фактът, че не съм се възстановил от огромното натоварване, на 19.09 ще предприема второ плуване в река Дунав. Този път дистанцията, която ще измина ще бъде 120 километра. На борда на лодката ще има 3 независими GPS системи. След края на маратона отново ще изпратим данните за одобрение.

Надявам се този път асоциацията по плуване в открити води да докаже, че следва принципите на честност и прозрачност и да разсее съмненията за преднамереност.

Каним на борда на лодката всички журналисти и представители на медиите, които имат желание да наблюдават това плуване на живо“.

Реакцията на WOWSA не закъсня с по-горната официална позиция относно обявения от бургазлията и екипа му рекорд. А след публикацията му във Фейсбук и желанието му да преплува отново 120 километра по Дунав, те изразиха съмнение, че човек може да направи две толкова тежки плувания в рамките на 14 дни като намекнаха, че това говори за фалшификация.

Освен това от асоциацията обясниха, че Цанков е твърдял, че техни представители са били на лодката при плуването, както и че от WOWSA са спонсорирали плуванията му в САЩ. И двете твърдения обявиха за неверни.

От WOWSA публикуваха и неверните твърдения за рекорди и предишни постижения на Цанков:

Преплуване на Бургаския залив (Световен рекорд)

Твърдение: Цанко Цанков е първият човек, който е преплувал Бургаския залив, разстояние от приблизително 44,7 км, за 14 часа, 24 минути и 34 секунди.

Проблем: Това е локално постижение, отразено в българските медии. Плуването е извършено с неопренов костюм, който осигурява предимство чрез по-голяма плавателност и топлинна изолация. Официалните рекорди за плуване в открити води не признават плувания с неопрен за рекордни цели. Цанков е дарил неопреновото си оборудване на Националния музей на спорта и постижението е широко отразено в българските медии.

Реалност: Това плуване не е потвърдено от международни организации за открити води, което го прави основно локално постижение, проверено от местни власти.

12-часово плуване в басейн (Световен рекорд)

Твърдение: Цанков твърди, че е подобрил 12-часовия рекорд по плуване, като е изминал 50,6 км в 50-метров басейн на 22 август 2020 г. В българската Уикипедия пише, че той е подобрил рекорда на Мартин Щрел от 1996 г. В медиите се твърди, че „рекордът ще бъде признат от Международната плувна федерация (FINA), защото в басейна е инсталирано специализирано лицензирано оборудване, което проследява всеки докос на Цанков на всеки 100 метра“.

Проблем: Предишният притежател, Мартин Щрел, твърди, че е преплувал 43 км през 1998 г., а не 1996 г., когато е постигнал 41,2 км. Но рекордите на Щрел също са самообявени и признати локално, без официално признание от Книгата на Гинес или други международни организации за плуване в открити води.

Реалност: Книгата на рекордите Гинес не разполага с категория за 12-часови плувания. Те признават само 24-часови плувания в басейн за мъже и жени. Това плуване не е потвърдено от международни организации, което го прави основно локално постижение. FINA (сега Световна акватика) не признава рекорди за 12-часово плуване в басейн. Това прави този рекорд основно локално постижение, проверено от местни власти. Българските вестници споменават, че главният съдия на опита е Вили Цеков, международен съдия на FINA, но това не означава, че FINA признава 12-часови рекорди.

Национален шампион в различни дисциплини

Твърдение: Цанков е многократен български национален шампион в девет индивидуални дисциплини по плуване.

Реалност: Това твърдение е легитимно в рамките на България и представлява състезателния успех на Цанков на национално ниво. Това са национални титли и не е задължително да кореспондират с международно признание или глобални стандарти за рекорди в плуването в открити води.

Няма международна ратификация

Общ проблем: Независимите рекорди на Цанков по плуване в открити води не са признати от международни организации като MSF, WOWSA или дори Книгата на рекордите на Гинес. Неговите плувания, особено тези с неопрен, противоречат на правилата, които регулират официалните глобални рекорди в плуването в открити води. Нито едно от тези плувания не е ратифицирано от организации, които спазват международните стандарти на спорта.

Локален фокус: Неговите постижения са предимно отразени в българските медии и получават значителна локална подкрепа. Липсва им обаче официално международно признание.

Книгата на рекордите на Гинес: 24-часови рекорди в басейн:

Официалните рекорди на Гинес за 24-часови плувания в 50-метров басейн са:

Мъже: 105,6 км от Велко Рогосич (Хърватия) през 2006 г.

Жени: 96,4 км от Юлия Асташова (Русия) през 2011 г.

Няма категория за 12-часово плуване, което прави твърдението на Цанков трудно за потвърждаване или сравнение.

Твърдение за "Световен шампион по плуване в ледени води"

Твърдение: Цанко Цанков се е наричал „Световен шампион по плуване в ледени води“.

Проблем: Това е подвеждащо, тъй като Цанков е спечелил категория по възраст на състезание на Международната асоциация по зимно плуване (IWSA), а не общата титла.

Обяснение: Има две основни организации, които регулират плуването в ледени води: Международната асоциация по зимно плуване (IWSA) и Международната асоциация по плуване в ледени води (IISA). Всяка от тях има различни правила и нива на признание. Победата на Цанков е базирана на възрастова категория в IWSA, но титлата „Световен шампион“ предполага обща победа по стандартите на IISA, която той не е постигнал. Трябва да се направи по-ясна разлика между тези организации и нивото на неговото постижение.

Твърдение за "Oceans Seven" – Преплуване на Гибралтар

Твърдение: Цанко Цанков твърди, че е завършил три от плуванията в предизвикателството Oceans Seven, включително протока Гибралтар.

Проблем: Неговото плуване в Гибралтар е извършено с неопрен, което е в противоречие с правилата на предизвикателството Oceans Seven.

Обяснение: Oceans Seven е предизвикателство за плуване в открити води. Можете да преплувате Гибралтар с неопрен, ако желаете, но плуването на Цанков с неопрен го дисквалифицира от официалното признаване като част от Oceans Seven. Той продължава да твърди това постижение на платформи като Instagram, където се нарича „Господарят на Гибралтар“.

„Въпреки че постиженията на Цанко Цанков са привлекли значително локално внимание, много от неговите рекорди не съответстват на международните стандарти за плуване в открити води. Неговото плуване в Гибралтар с неопрен го дисквалифицира от признаване като част от Oceans Seven, което признава само неасистирани плувания. Също така, забележителното му плуване в Бургас с неопрен се класифицира като асистирано, което не се разглежда по същия начин като неасистираното плуване в спорта.

По-широкият проблем включва тенденцията му да преувеличава постиженията си, като се нарича „Световен шампион по плуване в ледени води“ (категория по възраст на състезание на IWSA, а не IISA) и „Господарят на Гибралтар“ за плуване с неопрен.

Няма международно признат рекорд за категорията на 12-часовото плуване в басейн – съществува само самообявен рекорд на Мартин Щрел. Без международно верифициране или спазване на стандартните правила, постиженията на Цанков остават с ограничена достоверност и не са признати от глобалната общност за плуване в открити води“, завършват от WOWSA.

 

"Черноморски фар" ще потърси Цанко Цанков за коментар!