Петък, 04 Oct 2024
    
Бургас

Президентът Радев от Бургас: Правим всичко възможно за освобождаването на българските моряци

  01.10.2024 11:39  


Продължаваме по всякакъв начин да държим каналите за информация отворени и да полагаме усилия за освобождаването на моряците от екипажа на „Galaxy leader“. Това заяви в Бургас президентът Румен Радев. Той е в морския град за откриването на завода за производство на бронирани автомобили.

Държавният глава поздрави екипажа на правителствения самолет, службите за сигурност, Министерство на отбраната, Министерство на транспорта, които по думите му, наистина работят усилено в последните дни да се осигури безопасен коридор, така че да бъдат изведени нашите сънародници от Ливан.

„И от ден първи се работи по отвличането на моряците от екипажа на „Galaxy leader“. Усилията там никога не са преставали. Те се водят на всички нива – от службите, от съответните нива на министерствата, включително на най-високо ниво. Тук говорим за държавни ръководители от държавните в региона за взаимна помощ и съдействие“, увери Радев.

Самият конфликт в Близкия изток според него има потенциал да застраши мира в региона.

„Видяхте и призивите на генералния секретар на ООН, президентът на САЩ и дипломат номер 1 на ЕС Жозеп Борел за въздържане от сухопътна операция в Ливан. Наистина това означава едно повишаване на риска. Започнаха удари и на територията на Сирия. Аз също призовах от трибуната на ООН за сдържаност, разум и е време наистина спиралата от насилие в Близкия изток да спре. Това изисква усилие не само от въвлечените страни, а последователност и от цялата международна общност“, коментира той.

По думите на президента трябва България внимателно да следи риска от увеличаване на миграционния натиск към страната ни.

„Също като виждаме огромната разлика във въоръжението на „Хизбула“ срещу една от най-високотехнологичните армии в света, като резултат може да се очаква отговор с терористични атаки. На това обръщаме изключително внимание“, заключи той.


Анкета

Мнения