Събота, 05 Oct 2024
    
Бизнес Крими

Неудобните истини или технология на дезинформацията!

  03.10.2024 15:21  
Неудобните истини или технология на дезинформацията!

„Делта Гард“ дава работа на стотици хора и семейства, плаща милиони левове данъци, но срещу тях като пауни агресивно налитат клевети, съставомерни твърдения, че и истински лъжи, за да се открадне един бизнес.

На 9 и 10 юни 2024 г., в замъка Mary sur Oise, в околностите на Париж, на годишната среща на Global Securalliance (GSA) – най-голямата организация в света, обединяваща водещите фирми в областта на сигурността и охраната – българската компания „Делта Гард“ единодушно е избрана за член на Алианса. От този момент фирмата става и единствен и ексклузивен негов представител за България.

Тази новина е огромно доказателство, че в България съществуват компании на световно ниво. Но няма да я прочетете във водещите български медии – било реклама, казват. Компанията прави стотици добри дела всяка година, защото е част от стопанството, част от обществото на България. Дава работа на няколко стотин души, плаща данъци за милиони, не взема държавни поръчки, изцяло е в белия сектор на бизнеса, прави благотворителност, подкрепя спорта, дава мир на хората в провинцията, дава сигурност на бизнеса – така, както правят всички компании на световно ниво в Западния свят. Реклама било, не се говори.

Чудесно, но защо когато се говорят лъжи, името на фирмата се споменава. Това се случва с десетки български компании, към които има интерес да бъдат унищожени като конкуренция или ограбени, но тогава водещите медии не се свенят да „рекламират“ имената на компаниите. Тогава се включва така наречената журналистика на пауните: пера и шум.

Само за два дни започнаха да се тиражират на ново твърдения към една от големите охранителни компании в България „Делта Гард“. Всички от тях опровергани от съд, от разследвания, от проверки на МВР, дори.

Повтарят се, защото клеветите са гръмки, а извиненията – тихи.

И ето пак – нови и нови внушения и клевети се изливат върху „Делта Гард“ преди изборите. Една журналистка в социалните мрежи повтаря, вече опроверганите през съда и чрез извинения на създателите им, лъжи. Друг политик пак се упражнява, а след това трие лъжите си от социалните мрежи. Същият, който на лодка поднесе съвестта си пред следващия си партньор.

Дразнещото е, че политици и журналисти, които претендират да са образец на морал и чистота, стават съдници, последна инстанция. Как може да претендираш, че си добър човек, добър журналист, добър политик, ако рушиш бизнес чрез лъжи?

Не заради тях, а заради хората, които те подвеждат е нужно да остане в интернет пространството и фактологията, без паунови опорки, а само факти. Така се прави и политика, и журналистика – с факти.

И така, да започнем пътешествието през лъжите и през годините:

Случаят „Осемте джуджета“

Групата дружества „Изамет“ – най-големият производител на асансьори в България с годишен оборот от над 20 милиона лева – се ръководи съвместно от баща и син Златанови, Илия и Явор. През 2017 г. между двамата възниква конфликт за собствеността и управлението на бизнеса, при което бащата застава срещу сина си Явор, дъщеря си Пролетина и съпругата си Юлия, твърдо решен да ги унищожи.

Синът до последно вярва, че баща му не би го наранил наистина… Докато на 17 юли 2019 г. в дома му нахлуват полицаи с качулки и го арестуват. Това е денят след изписването на жена му от родилния дом с новороденото им дете.

Впоследствие, докато излежава предизвикания от бащата арест, синът се разболява и днес вече е инвалид.

Бащата Илия Златанов не печели нищо от своята агресия. За съжаление цялата тази семейна история всъщност е много тъжна и жестока, а е и описвана многократно в медиите.

Въпросът, на който екипът ни не успя по никакъв начин да намери отговор, обаче е по какъв начин „Делта Гард“ изобщо има участие в тази история. Ако се придържаме безпристрастно, без популизъм и търсене на евтина сензация, и единствено към фактите, фирмата просто е наета от Илия Златанов да охранява обекти на дружеството „Изамет“, намиращи се в гр.София, Гара Искър и гр. Дупница. Всичко това се случва след представени документи за собственост от страна на Илия Златанов, а охранителното дружество е поело обектите, изцяло спазвайки закона за частна охранителна дейност. Дори разполагаме с информация, че Златанов сам е потърсил услугите на „Делта Гард“ и ги е убеждавал да сключи договор с тях. Друг е въпросът Златанов с кой друг се е договарял? Искал ли е „по-специални“ услуги и какво е обещавал в замяна, за да постигне целите си?

 Никъде не намерихме доказателства, че служителите на „Делта Гард“ са нарушили закона. Те си вършат работата, като охраняват едни обекти, както охраняват стотици други.

Тук буквално се набива на очи големият въпрос – кой и защо изопачи действителността и буквално си изсмука от пръстите някакво пикантно участие на „Делта Гард“  в тази, иначе тъжна и жестока семейна история за баща и син, които са готови, едва ли не, да се избият и накрая просто и двамата губят всичко.

За всеки непредубеден наблюдател е ясно, че „пострадалият“ Илия Златанов, в стремежа си да не споделя нищо със семейството и да унищожи собствения си син, въвлича всички юридически и физически лица около него, които са се възпротивили да му съдействат за криминалните намерения. С това „Делта Гард“ няма нищо общо.

Хубавото на тази история е, че след всички извършени проверки от страна на МВР (по времето на Бойко Рашков), се установява че документите на дружеството са изрядни и по тази причина то успява да си събере вземанията по съдебен път.

 

Побоят на жълтите павета

 

Няма как да не сте чували, че охранители на „Делта Гард”, преоблечени като полицаи, са участвали в побоите над протестиращите пред Министерски съвет през есента на 2020 г. В екипа ни имаше сериозно разногласие дали изобщо да се занимаваме с тази тема, защото дори в момента, в който написахме какво се разпространява, се почувствахме буквално неудобно пред читателите. Защото няма човек с елементарна обща култура, който би приел горното твърдение за нещо различно от начало на виц.

Е, доста „изтъкнати“ политици до ден днешен продължават да се опитват да ни накарат да повярваме, че вицът е истина.

А това е обида, най-вече към полицията, към МВР и към държавата. Да се допуснат външни лица с униформи пред Парламента, Министерски съвет и Президентството в някаква евтина конспирация, без нито един явен и таен служител на МВР да се усети, е меко казано нелепо. Това означава, че всеки терорист или престъпник може да го направи. Просто няма как да стане…

Да носи полицейска униформа по закон има право само служител на МВР. И когато се провеждат подобни мероприятия, предварително се определя ръководител и се създава щаб, прави се разчет на точната бройка на полицейските служители, разпределят се зоните на отговорност, изготвят се планове, инструктажи, на които служителите се запознават с целите и задачите, които трябва да изпълняват.

Всеки полицай знае кои са колегите до него, от кого може да получава заповеди и на кого трябва да докладва. При тази стройна структура е невъзможно да се появят външни лица и никой да не ги забележи или да му направи впечатление. Още повече, че целият район е снабден с камери и тези, за които имаше съмнение, че са използвали физическа сила срещу протестиращите, вече са установени.

Разбира се, никой не можа да намери доказателства, нито свидетели, нито дори клюка за „тези яки момчета“. И остана едно единствено средство – старият принцип, че една лъжа, като я повториш сто пъти, става истина.

Публикуваме запитвания до парламентарната „Комисия Хаджигенов“, на която през 2021 г. беше възложено да  разследва дали е упражнено насилие върху протестиращи от органите на реда или мними полицаи. Отговор все още няма ....

Отнемането на лиценза за охранителна дейност на „Делта Гард“

 

Този случай е най-сериозният и подкопава основните принципи не само на нашето общество, но и на европейската демокрация като цяло.

Накратко: през есента на 2021 г. МВР стартира процедура по отнемане на лиценза на „Делта Гард“, защото единият от собствениците на компанията не е прекратил собствеността си във фирмата, въпреки че е обвиняем по дело за самоуправство.

Съгласно „Закона за частната охранителна дейност“, ако собственик на охранителна фирма е обвиняем по дело от общ характер, той е длъжен да прекрати собствеността си във фирмата до 30-дни, след като е уведомен за заведеното срещу него дело

МВР някак „удобно“ пропуска факта, че Прокуратурата никога не е уведомявала този собственик, че срещу него изобщо има повдигнато обвинение, т.е. въпросният 30-дневен срок на практика никога (поне до онзи момент) не е започвал да тече.

Това действие на МВР става още по-странно, като се има предвид, че човекът, повел „Кръстоносния поход“ срещу „Делта Гард“, е тогавашният шеф на МВР – Бойко Рашков – опитен и ерудиран юрист, който със сигурност не може да не е знаел, че именно поради този факт процедурата по отнемането на лиценза на „Делта Гард“  рано или късно ще падне в съда. Както и се случва близо три години по-късно. Изводите оставаме на вас.

През 2024 г. Върховен Административен Съд окончателно постановява незаконността на опита за отнемане на лиценза на „Делта Гард“. Този скалъпен юридически финт за смачкване и унищожаване на компанията не успява. Важният въпрос обаче е: защо го правят?

Не по-малко скандално е, че много от претендиращите за висок професионализъм медии абсолютно игнорираха този изключително тревожен прецедент.

Станахме свидетели на това, че в България има закон, който позволява на държавата да отнема правото на дейност и препитание на някого, само въз основа на подозрение (!!!). Кой се опита да извърши това рейдърство, въвличайки всички държавни институции, е тема, която тепърва ще се доразвива!

За разлика от предните две лъжи, тук смятаме да оставим читателят сам да си направи изводите:

 Държавата на практика потъпка принципа, че всеки е невинен до доказване на противното. Вместо обществото – компании, медии, лидери на обществено мнение, говорители – като един да се вдигнат да защитят основното право на всеки един от нас на свобода и демокрация, напълно игнорираха случая и преляха усилията си направо в следващата атака.

Кой и защо се опитва да унищожи българската компания „Делта Гард”?

Тема с продължение за системните политически и институционални атаки срещу охранителната фирма.

Продължаваме да разкриваме истината за лъжите, които вече години се разпространяват за „Делта Гард”. След „джуджета”, „жълти павета” и откровен опит за превземане на бизнеса им с юридически хватки – всичко това добре подплатено с неверни публикации – ще ви представим още няколко казуса, за които се постарахме да направим журналистическо разследване, стъпващо на факти и документи, а не на фикции и фалшиви новини.

Охранител на „Делта Гард“ е пребил студент в дискотека

Докато се запознавахме с материалите по този случай, основно впечатление ни направи как няколко от големите и претендиращи за (НЕ)зависимост и (НЕ)жълтост медии за пореден път заливат обществото с ужким скандални „новини“ за „Делта Гард“ – че техен охранител бил набил студент в дискотека на морето, пък накрая се оказа, че охранителят изобщо не бил от „Делта Гард”, ама и даже охранител не бил, а и кой кого пръв е ударил или напсу*ал посред нощ в дискотеката на морето, май не било съвсем ясно.

Определени медии, и не само, веднага разтръбиха историята, акцентирайки върху факта, че на жилетката на набедения за нанесъл първия удар пишело „Делта Гард“. Без удобно да споменават, че такава жилетка може да си купи всеки, ама абсолютно всеки, по интернет срещу 15 до 30 лв. Фирмата е противодействала на множество такива авантюристи, които изработват подобни жилетки и тениски. Логото на фирмата може да се намери свободно в интернет и като събереш 1+1, то получаваш 2. Купуваш си жилетка или тениска, разпечатваш логото на залепващо се за материята фолио и готово!

И основен „флагман“ на това „нещо“, претендиращо хем да е журналистическо, хем да е разследване, по „неведоми“ пътища става не някой друг, а Любомир Жечев (който, като се събудил една сутрин, някак си „случайно“ се свързал с единия от участниците в среднощния дискотечен инцидент и станал негов пламенен, безплатен и безкористен защитник). А медицинско на въпросния тийнейджър,  до ден днешен не е представено.

Ако някой претендира за обективност и независимост не е ли редно да обърне внимание и на гледната точка и на другата страна, а именно: как и защо е възникнал скандалът? Какво е становището на МБАЛ Бургас? Защо потърпевшите не са посетили РПУ-то, както са имали указание от полицаите? Били ли са пострадалите момчета в адекватно и трезво състояние? Редно ли е да се вземат предвид само техните твърдения и изобщо имало ли е удар с бокс или се търси силен ефект? Потърпевшият справедливост ли е търсил или известност? Осъзнава ли, че става съучастник, волно или неволно, в политическо ОПГ, целящо унищожаване и присвояване на частен бизнес, манипулиране на общественото мнение и трупане на политически дивиденти с цел лична облага?

И тъкмо вече считахме, че можем да приключим с разследването, когато (31.08.2024 г.) беше разпространена поредната лъжа: „Гардове на „Делта Гард” са нахлули в сараите на Ахмет Доган“.

Още едно доказателство, че се използва всеки повод и възможност да се въвлече дружеството в скандал. По-късно медиите публикуваха опровержение, но остава въпросът – защо тенденциозно не си проверяват информацията?

„Делта Гард” е покровителствана от държавата

След извършена справка се установи, че охранителна фирма „Делта Гард“ е най-проверяваната охранителна фирма, както от МВР, така и от НАП, още от създаването ѝ преди 20 години.

Няма спечелени мултимилионни обществени поръчки. Явно, на някои хора им е трудно да си представят, че едно дружество може да има такъв възходящ тренд на развитие, без да ползва публичен ресурс, и че си е пробило пътя към лидерската позиция изцяло на пазарен принцип. 

Парите на данъкоплатците се ползват от други фирми в бранша, но „Делта Гард” не фигурира в този списък.

Интересен феномен се създава около „Делта Гард“. Определени политици методично и истерично използват медийното време, което им се полага, и парламентарната трибуна, за да правят неверни внушения. Същите тези политици, доскоро участващи във властта, назначавайки непрекъснати проверки и стоварвайки държавната бухалка (най-брутално и безцеремонно), нямат доблестта да покажат резултатите от тези проверки и колко са стрували на данъкоплатеца. 

Каква е причината да го правят? Ако не отговорят, следва да си помислим, че или са некомпетентни, или са взели пари от трети лица, които искат да превземат бизнеса на фирмата.

Обикновеният човек не е длъжен да познава закона за частна охранителна дейност и всяко изказване от властимащи често се приема за чиста монета. Яхването на вълната на лъжата за изборна употреба показва истинската цел – власт на всяка цена. А каква е цената за „Делта Гард” – първата българска охранителна компания, излизаща на световната сцена, и то направо като член на елита? Безкрайни дела, уронване на репутацията, вкарване в обяснителен режим, рейдове над бизнеса им…

И въпреки това, компанията продължава да държи на принципите си. Попитайте за това олимпийската ни шампионка по карате от Токио 2021 г. Ивет Горанова и олимпийския ни шампион по вдигане на тежести Карлос Насар или световния шампион по бокс Йосиф Панов, световната шампионка по кикбокс Кристина Николова и много други, които „Делта Гард” подпомага финансово и логистично от години… Също и десетките други изгряващи бъдещи спортни звезди, на които дружеството подава ръка. Или хората в неравностойно положение, църквите, спасените животни. Пропуска се и фактът, че те бяха едни от първите, които изпратиха хуманитарна помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция.... Списъкът е дълъг, но той е за тези, които се интересуват от обективната истина, а не търсачите на жълти новини, които генерират трафик на сайтовете си и вкарват наивниците в заблуда.


Анкета

Мнения