Неделя, 06 Oct 2024
    
Крими

Прокуратурата няма да жали „паричната гаранция“ за убиеца на съпрузите от „Долно Езерово“

  05.10.2024 17:14  
Прокуратурата няма да жали „паричната гаранция“ за убиеца на съпрузите от „Долно Езерово“

Трагедия. Георги и Данка Манакови изгубиха живота си, затиснати от буса на Живко Бъчваров

 

Георги РУСИНОВ

 

Окръжна прокуратура – Бургас няма да обжалва постановената от Окръжен съд – Бургас „парична гаранция“ от 5000 лева на убиеца на семейна двойка от инцидента при „Крайезерна“, заявиха за „Черноморски фар“ от Държавното обвинение.

Трагедия сполетя морския град и в частност квартал „Долно Езерово“, когато 22-годишният Живко Бъчваров прегази с буса си съпрузите на 47 и 53 години Георги и Данка Манакови. Инцидентът стана, докато двамата се придвижвали пеш, но по все още неизяснени причини бусът, управляван от младия бургазлия, ги притиска до паркирал в изчакване камион. Георги и Данка загинаха на място. С тях бе и друг мъж, който обаче оцеля и по чудо се размина само с леки наранявания.

Бъчваров бе арестуван за 24 часа, а впоследствие мярката му бе удължена на 72 часа. Окръжна прокуратура – Бургас внесе и искане за постоянното му задържане в ареста, което бе разгледано в заседание на Окръжен съд – Бургас. Повдигнато му бе обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице, престъпление, което се наказва от 5 до 15 години затвор.

В съда Бъчваров бе конвоиран от съдебна охрана, но остана мълчалив пред медиите. Не коментира нищо и когато бе пуснат да се прибере у дома срещу 5000 лева гаранция.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев коментира пред журналисти случая като посочи, че няколко експертизи ще изясняват разсеял ли се е 22-годишният шофьор по време на инцидента, или обстоятелствата са други. Ще се назначат съдебномедицинска, автотехническа и още една техническа експертиза, която ще провери телефона на обвиняемия. Една от основните версии, по които обвинението работи, е тази, че Бъчваров е бил зает да гледа телефона си, докато шофира. Друга версия е, че е бил засечен от камион и затова предприел маневрата. Близки на загиналите обаче са убедени, че това не е така.

След фаталния край книжката му е временно отнета, посочи прокурор Чинев.

„Работи се по всички версии. Ще изследваме и наличните видеозаписи. Те ще бъдат анализирани и приобщени към доказателствената съвкупност по надлежния процесуален ред. Скоростта също е въпрос на автотехническата експертиза. Но на този етап дори и безусловно да приемем, че скоростта е била в рамките на разрешеното, ако действително ПТП е настъпило в резултат на разсейване, невнимание, заспиване или друга причина, то скоростта няма да е в причинна връзка с настъпилата смърт“, обясни държавният обвинител.

Чинев добави, че наблюдаващият прокурор е приел, че загуба на контрол над превозното средство е причина за инцидента. Каква е причината за това пък вече предстои да се изясни.

„Дали ще има неразрешена скорост, или друго поведение, несъответстващо с установеното от специалния закон, предстои да изясним. Това по никакъв начин няма да оневини или да оправдае действията на водача“, уточни окръжният прокурор.

Кръвната проба на водача все още не е готова. Тестовете за алкохол и наркотици на място бяха отрицателни.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Делян Пеевски: Всяко ново начало е пътят към по-хубавото утре
  06.10.2024 08:52      

  Всяко ново начало е пътят към по-хубавото утре. Това заяви председателят на ДПС и