Понеделник, 07 Oct 2024
    
Общество

Днес архитектите празнуват

  07.10.2024 11:16  
Днес архитектите празнуват

Световният ден на архитектурата е създаден през 1985 г. от Международния съюз на архитектите (UIA) и се отбелязва всяка година в първия понеделник на октомври. Празника съвпада със Световния ден на населените места на ООН, което символизира обединението на усилията за устойчиво градско развитие и архитектурни решения, насочени към обществото и околната среда.

През 2024 г. темата на празника е „Да дадем възможност на следващото поколение да участва в градския дизайн“. Темата акцентира върху ролята на младите архитекти в изграждането на устойчиви градове, които поставят хората и планетата на първо място. Особено внимание се отделя на участието на младите професионалисти в проекти, които подкрепят енергийна ефективност, управление на ресурси и социална справедливост.

„Честит Световен ден на архитектурата на всички колеги! Нека продължим да творим и създаваме градове, които отговарят на нуждите на хората и природата, и да вдъхновяваме следващото поколение архитекти с устойчиви и иновативни решения!“, поздравяват председателите на Съюза и на Камарата на Архитектите за Бургас, арх. Емил Бурулянов и арх. Събин Попов.