Неделя, 20 Oct 2024
    
Царево

Една година от мандата! Марин Киров: Започнахме проекти, които преобразяват община Царево

  20.10.2024 13:27  
Една година от мандата! Марин Киров: Започнахме  проекти, които преобразяват община Царево

След поредица от обсъждания по населени места, в читалището в град Царево се състоя отчета за първата година от мандата на екипа и администрацията на кмета Марин Киров.

„Изпращаме трудна управленска година във финансово отношение заради сполетялото ни бедствие през 2023 година, но и започнахме много големи инфраструктурни обекти, които преобразяват цялата община, подобряват качеството на живот и ни утвърждават като предпочитана дестинация за почивка и живот по Южното Черноморие. Проектите с осигурено финансиране, част от които вече се изпълняват, а други се проектират и се възлагат чрез обществени поръчки в община Царево са за над 79 милиона лева, като от тях 42 са помощ от държавата по бедствието, останалите са привлечени през настоящата година от различни фондове и по правителствената програма за общините. Тези проекти ще се изпълняват в следващите две години и в голяма степен ще определят мандата и развитието на населените места. Най-важното за мен е, че те засягат положително развитието на всички населени места от общината. В Лозенец наблягаме на туристическата инфраструктура, в Царево изграждаме Медицински център и започваме Многофункционална спортна зала, във Варвара вече почти изградихме нов водопровод, но ще проектиране и пречиствателна станция, в Ахтопол предстоят обществени поръчки за спортна и образователна инфраструктура и подобряване на средата в детската градина, в Синеморец ще проектираме пречиствателна станция. Имаме проекти, с осигурено финансиране за всяко едно населено място" заяви кметът на общината Марин Киров при представянето на пълния списък с обекти.

Той допълни още: „Управленският екип и мнозинството в Общински съвет успяхме да игнорираме огромния дефицит и да привлечем достатъчно средства, извън тези по бедствието, за да реализираме мащабните проекти за цялата община. Има и трудности – финансовите проблеми покрай бедствието, зоната около плаж Корал също ощети общината с над 600 хиляди лева, но се справяме. Също така налагаме нов модел в управление на общинските имоти – не просто продажби до дупка, защото към момента общината почти не разполага с имоти, а осигуряване на нови имоти и продажба, за да задоволим нуждите на местните хора и на инвеститорите".

Според Киров най-голямото предизвикателство остава изграждането на пристанището в Царево: "Работим по проектиране на основен ремонт на лодкостиянките в Ахтопол и Лозенец. Водим разговори и преговаряме за финансиране на основен ремонт и изграждане на пристанището в Царево, но там залога е много голям, няма държавно финансиране и трябва да обмислим всичко много добре, преди да действаме, като на първо време презаяверяваме разрешението за строеж, защото беше изтекло."

Сред най-важните проекти за всички населени места е изграждането на Медицинския център в  Царево, който ще обслужва жителите и гостите на общината: „През настоящата година разплатихме първата част от дейностите, а също се наложи да организираме обществена поръчка и за довършването и закупуването на апаратура, като вече се работи и срокът на дейностите е 95 дни."

„Заварихме няколко готови проекта – първата фаза с осигурено финансиране на ремонта на пътя до с. Фазаново; този за ремонта в детската градина и този за ремонта в противопожарната служба, а договорите за финансиране подписахме и процедурите проведохме през настоящата година. По другите големи проекти се привлечени средства, налага се проектиране, заверка на изтекли разрешения, нови съгласувания, много-много работа и провеждане на процедури."  каза още Марин Киров.

Кметът на общината допълни информация и за културната програма през първата година: „Въпреки че нямахме възможност като време и финанси още първата година да стартираме с нова културна програма, надградихме съществуващата с нови инициативи и проекти - Арт инсталацията Ветровете на Царево; Пейки-книги - 25 пейки под формата разгърната книга намериха място на емблематични места в Царево, Лозенец и Ахтопол; „За едно" – интерактивна светлинна арт инсталация, разположена край слънчевия часовник в с. Лозенец; Графити фестивал - - Arsek & Erase изрисуваха стената на пристанището в Лозенец; Проведе се Царево спортува с плувен маратон и бягане; проведохме много нови събития  и концерти по населените места."

Най-важното постижение според Киров е доброто отношение към хората: „Администрацията ще постигне много в големите проекти, за това работим. Но за мен са важни и малките проблеми на хората. За една година в приемен ден от понеделник до петък са минали над 600 човека – жители и гости на общината, като в по-голямата степен е отговорено незабавно на проблемите им, а на другите се работи по решаване. За всеки се търси справедливост, без значение политически симпатии, пол, принадлежност към социална група и т.н. Това ще бъде най-големият ни успех и след 3 години, доброто отношение към хората."