Понеделник, 28 Oct 2024
    
Айтос Култура

Още един вестник столетник празнува! Един век навърши айтоският „Народен приятел“

  25.10.2024 15:49  
Още един вестник столетник празнува! Един век навърши айтоският „Народен приятел“

Изложба с пана проследява историята му

Весела Горанова

В празник на регионалната журналистика и на четящите хора от Айтос и региона се превърна откриването на изложбата, посветена на 100 години вестник „Народен приятел“. Тя събра журналисти, бивши кметове, граждани, които искаха да разберат повече за местното издание

Паната, разположени в центъра на града пред общината, проследяват историята на вестника в десетилетия от възникването му.

Лица, истории, промяна на града, отразени на страниците на вестника, автори, сътрудници – всичко това предизвика огромен интерес сред айтозлии, които искат да се открият в снимки и слово и да си спомнят как е протичал животът в града край Славеева река.

Ученици от Айтоските училища четат празничното хартиено издание

 

На откриването пристигнаха бившите редактори, сътрудници, отговорният редактор Катя Костадинова каза мили думи за значимостта на изданието в местната общност, припомни трудните му периоди и възходи. „Софийските големи издания тогава не са обръщали внимание на местните проблеми и Никола Божилов решава да създаде вестник, който да пише за айтоските работи и така вече 100 години“, каза Костадинова. 

Кметът Васил Едрев благодари на всички работили и пазили ревностно традицията, оставили част от сърцето си и да го има вестника днес. „Изключително трудно е да се издава вестник на хартия, но ние продължаваме и ще го предадем и на следващите след нас“, каза той.

От 2013 година вестникът е част от областния вестник „Черноморски фар“

„На мен се падна голямото вълнение и чест да бъда главен редактор във времето, когато два вестника отбелязват 100 години – вестник „Черноморски фар“, който навърши преди четири години век и сега „Народен приятел“. Изключително отговорно и задължаващо е да пазиш, отстояваш и предаваш традицията напред.

Главният редактор на "Черноморски фар"-Силвия Шатърова поздравява пазителите на вестника  през годините 

Няма нищо по естествено две вековни издания да вървят заедно, както сега това се случва.

Малко са градовете, които могат да се похвалят като Айтос, че ревниво пазят вестника си и марката „Народен приятел“. Сега като четох историята около изложбата му разбрах каква съкровищница е той, достойна за музей на вестникарството, хроникьор през годините на живота на града и общината, пазител на истории, през неговия поглед можете да видите как се е променял градът. Знаете, че ако не го е писал „Народен приятел“, значи не е било.

Нищо, че има Фейсбук, знаете че само писаното остава.

Заедно с парк „Славеева река“, с Орела, Трите братя, Генгера, Филип Кутев имате и още една емблема – „Народен приятел“, пазете го, учете децата си да го търсят и доверяват, независимо дали ще е на хартия, или в електронен вариант.

„Черноморски фар“ ви благодари, че вървим заедно по пътя към читателите и заедно търсим нови предизвикателства и работим за истината.

Пожелавам ви много верни читатели и през второто столетие“, заяви главният редактор на „Черноморски фар“ Силвия Шатърова.

Добри и интересни случки от живота на вестника разказаха художничката Димитрина Желева, директорката на Народно читалище „Васил Левски 1969“ Цветелина Драгиева.

Вечерта на специално парти бяха наградени работилите през годините във вестника – Василка Кръстева, Радка Капралова, Николай Попов, Минка Владимирова, Катя Костадинова и фотографъот Мариус Грънчаров.

На срещата дойдоха и кметовете Николай Марков, Митко Митев, Ивелин Йорданов, Васил Едрев. Местната власт се явява издател на общинското издание.

Катя Костадинова с лавровия венец, даден й като признание, че е списвала вестник при петима градоначалници

 

А доброто настроение на всички повдигнаха бардовете Иван Ненков и Татяна Йотова.

Празничната торта бе разрязана от всички работещи в през годините в медията.

 

 

 

 


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Делян Пеевски, председател на ДПС: Заедно превърнахме новото начало в необратим факт
  27.10.2024 21:50      

 Благодаря на избирателите за огромното доверие След месеци