Магдалена Динева
С аромат на козунак, щипка артистичност и много ентусиазъм премина тазгодишното издание на „Великденска кулинарна сцена“ – благотворителното и презентационно събитие, организирано за трета поредна година от Колежа по туризъм в Бургас. Сред участниците беше и Стоян Жеков, студент втори курс, който се включи за първи път в инициативата с нещо класическо, но поднесено с характер – плетен козунак на конци.
„Миналата година нямаше козунак. Затова реших сега да направя – да е нещо традиционно, българско“, сподели Стоян, като изрично подчерта, че всички използвани продукти са български – яйца, мляко, мая, сода, сол, захар... Макар резултатът да беше впечатляващ, младият кулинар не скри, че не всичко е било гладко: „Два пъти не ми се получи. Изгоря отгоре“, разказа той с усмивка, доказвайки, че и професионалистите допускат грешки.
Сред останалите участници в събитието бяха и Десислава и Спас Пискови – вече дипломирани студенти на колежа, които не пропускат участие от самото начало на инициативата. „Ние си обичаме колежа по туризъм, обичаме си и професията. За нас е удоволствие да участваме“, каза Десислава пред репортер на „Черноморски фар“.
Тази година двамата са заложили на оригинален прочит на великденските ястия. „Има яйца – в основното и в десерта. Но искахме да е нещо различно, не само традиционно. И да е подходящо за празника“, обясни тя. Предложенията им впечатлиха с прецизност и стил, а една детайлна хрумка привлече особено внимание – стъклени крушки, включени както в основното ястие, така и в десерта.
В десерта – кекс с бейлис – тя беше пълна с ликьора, използван в самата рецепта. А при основното ястие – терин вариация от телешко и пилешко месо с билки – крушката съдържаше специалния сос, който завършва ястието.