Неделя, 15 Oct 2023
    
Бизнес

Брутално ниски изкупни цени на зърното

  15.07.2023 15:11  
Брутално ниски изкупни цени на зърното

Зърнопроизводители продават далеч под себестойността

Дона МИТЕВА

Цените на зърното са почти наполовина в сравнение с тези от миналата година, констатират зърнопроизводителите на края на жътвената кампания. Те започват да продават далеч под себестойността и са наясно, че печалба няма да има.

330 – 340 лева на тон

 

„Добивите като цяло са добри – тук, в Бургаско средният добив от ечемика е около 500 килограма от декар. Но цените са направо наполовина от миналогодишните – 330 – 340 лева на тон. А за пшеницата 380 – 390 лева на тон. Брутално ниски цени“, коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Причината е в това, че двете огромни житници Русия и Украйна реализират продукцията си на смешни цени и подбиват пазара.

„Колегите продават, просто нямат друг избор. Но на голяма загуба. Далеч под себестойността. При положение че сме вложили повече от 500 лева за производство на декар зърно, няма как да не ни притеснява изкупна цена от 340 – 390 лв.“, допълва зърнопроизводителят.

За фалити още е рано да се говори. Те стават ясни принципно в края на годината. Но се знае, че през последните години много средни и дребни фермери преотстъпиха земята си да я обработват други. Част от тях бяха запазени като управители, други изобщо се отказаха да се занимаван със земеделие.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България:  Професията „Парамедик“ не е регулирана в България
  15.07.2023 12:12      

Специалистите работят на длъжности, които са далеч от нивото на квалификация