Вторник, 02 Юли 2024
    
Несебър

Млади математици мериха сили в Несебър

  02.07.2024 12:15  
Млади математици мериха сили в Несебър

 

За единадесета година Несебър бе домакин на финала на престижния международен  турнир „Математика без граници“, който се провежда под патронажа на кмета на общината Николай Димитров.

Награждаването на победителите се състоя на амфитеатъра в старинния град. „Купа на кмета“ бе връчена на шампионите Теодор Атанасов - 1 клас, София, и Владимир Джурица, 9 клас – Сърбия, от зам.-кмета на Община Несебър Иван Гургов

„Награда на кмета“ за цялостен принос към организацията, провеждането и популяризирането на мащабното международно състезание бе връчена на двама преподаватели: Сандра Андрич – Белград и Анна  Георгиева – Силистра.

 Деветокласничката Мая Минкова от СУ „Любен Каравелов“ – Несебър спечели сребърен медал  от престижната надпревара.

В поредния  финал  на турнира в Несебър се състезаваха над 800 деца от 1 –ви до 12  от 11 държави: Азербайджан, Армения, Естония, Казахстан, Малта, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Украйна, Узбекистан и България.

Отборът на Армения, която се включва за първи път в математическото съревнование, засади роза в двора на СУ „Любен Каравелов“, с което  традицията участващите в турнира държави да оставят живо цвете в Несебър бе спазена.

Началото на заключителния кръг на турнира в Несебър бе дадено на 29 юни. На церемонията за старта присъстваха заместник-кметът Иван Гургов и Ева Зивилдиева , директор на СУ „Любен Каравелов“ – Несебър – домакин на проявата.