Понеделник, 08 Юли 2024
    
Бургас

Започна активната част на учението „Бриз 2024“

  08.07.2024 13:45  
Започна активната част на учението „Бриз 2024“

 

Започна активната част на националното военноморското учение с международно участие „Бриз 2024”. Корабите от многонационалното оперативно съединение,  под командването на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков напуснаха Военноморска база - Бургас и  Пристанище Бургас и излязоха на море.

Действията на оперативното съединение за днес включват изпълнение на задачи свързани с противоминно подводно обследване с морски безпилотни апарати, провеждане на кораб през предварително протрален канал, бойни действия срещу подводници и противодействие на асиметрични заплахи.

Участващите в учението специализирани водолазни групи във Военноморска база – Варна ще тренират действия по обследване и охрана на кораби в пристанището.

По време на действията на Противоминната корабна група MCM Black Sea в морските пространства на Република България, в рамките на учението „БРИЗ 2024“, на борда на минен ловец “Струма“, ще работят офицери от Кралство Белгия и Република Италия. Те ще подпомагат работата на екипажа на кораба и действията на групата. В същия период офицер от Военноморските сили на САЩ ще участва като наблюдател. Действията на Противомиинната група ще бъдат подпомагани и от самолет от морската патрулна авиация на Франция.

По време на морската фаза на учението, корабите на море ще работят съвместно със самолети от морската патрулна авиация на САЩ, Турция и Франция, както и с вертолети от състава на Военноморските сили на България и Румъния.