Сряда, 14 Авг 2024
    
Бизнес Мнения

Иван Алексиев – кмет на Поморие: Господа управляващи – нека не правим поредния музей на отрасъл!

  31.07.2024 11:46  
Иван Алексиев – кмет на Поморие: Господа управляващи – нека не правим поредния музей на отрасъл!

Общината ще подпомогне лозарите, механизми има, ще се намери финансиране

 

Към онези с удобните и прохладни кабинети: „На полето контрабандисти няма – има честни работещи хора!“

 

Моника ИЛИЕВА

 

Община Поморие ще намери възможност да финансира лозарите, механизми и воля има. Това заяви по време на протеста им днес Иван Алексиев – кмет на община Поморие. Според него е объркана самата концепция на НАП, за да хване злоупотребите с ДДС. „Виненото грозде е суровина, точно като зърното. Нека да се прави разлика между суровина и готова акцизна стока. Ако това грозде не е качествено, няма да се получи добро вино, а оцет. Какво правим? Задавам въпрос като обикновен потребител. Не съм лозар, не съм специалист“, обърна внимание градоначалникът .

Той акцентира, че държавата е абдикирала от сектора и ако и местната власт го направи – лозарството загива. Иван Алексиев допълни, че на  територията на община Поморие има 16 изби - частни. Както и най-голямото винопроизводително предприятие на територията на Балканския полуостров, произвеждащо висококачествени вина, ракии и коняци. В допълнение даде за пример Франция, Италия, Испания –  „като отидем там казват: „Това сирене е наше производство, този хляб е наше производство, ето вино – наше производство.“  В Гърция наливат узо и вино – местно производство – направо от бъчвите. Тук нашите лозари едва ли не са контрабандисти. На полето няма такива – има трудолюбиви хора. И вместо да са в лозята, днес са на протест, защото някой от НАП – разполагащ с удобен и прохладен кабинет – е решил да гърчи онези долу“.

Алексиев припомни тежката буря преди година и половина. Поясни, че  природата не е могла да откаже поморийските лозари, когато държавата е трябвало да ги компенсира – но не го е направила. „Имаше гръмки обещания, помним! Те устояха. Но когато държавата е срещу тях, не  могат да устоят. Затова местната власт е тук, за да покаже, че след като държавата  е абдикирала, тя ще им помогне. Общинските съветници са тук, има механизми. Ще предложим финансиране. Но това е еднократно и няма да помогне на бранша да оцелее. Въпросът е да се развива. Господа управляващи - нека не правим поредния музей на отрасъл, който сме имали. Музей на солта, музей на рибарите – а сега и на лозарите! А кога ще направим музей на некадърните ни висши политици?! – завърши риторично кметът на морския град.