Неделя, 25 Авг 2024
    
Бургас

Две години по-късно: Сълзите и мъката за загиналите полицаи не спират

  25.08.2024 11:47  
Две години по-късно: Сълзите и мъката за загиналите полицаи не спират

Георги РУСИНОВ

 

Две години по-късно сълзите и мъката за загиналите полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев не спират. Това се видя на днешното шествие, което се организира от колеги, приятели и роднини на прегазените на този ден преди две години от сирийски каналджии служители на реда.

Присъстваха още главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов, председателят на фондация „Емил Шарков“ Милена Шаркова, директорът на РДПБЗН-Бургас комисар Николай Николаев, бившият директор на бургаската полиция и настоящ заместник-кмет в Община Айтос Калоян Калоянов и други. Панахида отслужи отец Николай.

„Разбира се, че можеше да бъде избегната тази трагедия. Много нагли сирийците, много нагли. Те не мислят какво става, а тръгват като тарани. То и на самото дело го казват. Има 119 човека и още ги разпитват. Ще приключи делото, но те няма да се върнат. Голяма мъка е. На никой не го пожелавам“, заявиха роднини на загиналите.

Старши комисар Павлов каза: „Наско, Данчо, не сте забравени! Завинаги сте едни от нас!“.

„Днес сме се събрали да отдадем почит към двамата ни доблестни служители, които преди 2 години точно тук загубиха живота си при изпълнение на служебния си дълг. За всички нас, техните имена се превърнаха в символ на чест и достойнство, себеотрицание и граждански дълг към Майка България“, посочи още директорът на ОДМВР-Бургас.

Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев на свой ред отбеляза, че за него е предизвикателство да се завърне отново тук 2 години по-късно.

„Две години по-късно мъката е все така силна, сълзите, които са стаени във вашите очи са видими, а някои дори не могат и да ги сдържат. Това, което виждам е сплотеността и уважението, което са породили с действията си нашите колеги. Убеден съм, че те отварят нова страница в историята на МВР като се превърнаха в пример за самоотверженост и храброст. Позволете да завърша като подчертая думите приятелство, солидарност, сплотеност, които се изпълниха със съдържание за нас в последните две години. Светла да е паметта на загиналите Данчо и Атанас и вечно да се помни подвига им. Дни като този ни карат да се замисляме колко преходни сме всички. Нека бъдем по-добри и по-сплотени“, каза той.