Понеделник, 26 Авг 2024
    
Бургас Култура

След Боян Мага, идва ли ред за паметник на друга противоречива личност в Бургас?

  26.08.2024 17:10  
След Боян Мага, идва ли ред за паметник на друга противоречива личност в Бургас?

Георги РУСИНОВ

 

След краткия, но фамозен престой на паметника на Боян Мага на Морска гара, идва ли ред на монумент на друга противоречива личност да се появи отново в същия район? Става въпрос за паметник на княз Фердинанд, а предложението е на ДППИ и проф. Петър Стоянович. Същият написа книга за владетеля, вкарал България в две национални катастрофи.

Председателят на комисията по образование Станимир Баев днес бе единственият гласувал „против“ предложението в заседанието на комисията. Докладната не бе подкрепена, тъй като още двама се „въздържаха“ и само един гласува „за“. Въпреки това предстои разглеждането й на сесия, но изникват интересни въпроси като защо в територия, която е държавна собственост, се търси подкрепа от Общинския съвет?

„Това е предложение на ДППИ, паметникът е изграден. Количествено-стойностната сметка даже ми се вижда малко занижена – 7000 лева за монумент с постамент и барелеф. Предполагам, че те сами могат да си го изградят и без да имат съгласие от Общински съвет. Това е въпросът, каква е нашата роля в случая? Принципно това е едно положително мнение, което се изисква, за да може общественото мнение да е по-позитивно. Чисто формално. Но от гледна точка на задължителност – няма такава. Не е работа на Общински съвет при така създалата се ситуация и наличните факти да взема решение каквото и да е било. Така или иначе този въпрос ще бъде представен на сесията на Общински съвет и там ще видим кой каква позиция ще заеме“, отговори той.

Баев обясни, че през август се е провело съвместно заседание на комисиите по образование, култура и устройство на територията.

„Разгледахме това предложение, което е отправено от проф. Стоянович за издигане на бюст-паметник на цар Фердинанд. Мястото, което е посочено е държавна собственост, разположено между Магазията и Конгресния център. Цялата документация е налична на сайта на Общински съвет. Проведено е обществено обсъждане, така че въпросът, който бе поставен на това заседание включваше даване на съгласие от наша страна“, каза той.

Станимир Баев е съгласен с особеното мнение, изразено от архитект по темата.

„Аз защитавам особеното мнение на арх. Христов, което също може да се прочете в документацията, по отношение както на мотивите, така и на мястото на издигането на този бюст-паметник. Една от моите специалности е „История“ и аз лично считам, че за тази личност няма еднозначно мнение в историята. Тя е доста противоречива. Тук мога да застъпя думи казани още от Стамболов: „Българският народ ще ми прости всичко, само довеждането на Фердинанд няма да ми прости“. От историческа гледна точка това е може би един от най-добрите владетели докъм 1910-1912-а, преди войните. Предполагам повечето от вашите читатели са наясно за ролята на Фердинанд за двете национални катастрофи след това“, коментира още председателят на комисията по образование.

Баев добави също, че никъде в страната няма издигнат негов паметник.

„През 20-те години на 20-ти век и на двете пристанища, които са открити с указ на княз Фердинанд през 1903-а и 1906-а, са съществували барелефи, които са били разположени на пристанищата във Варна и Бургас“, уточни той.

Проверка на "Черноморски фар" показа, че всъщност голяма част от документацията вече е свалена за достъп до гражданите. Как ще се развие и този любопитен културен казус, предстои да разберем.