Сряда, 18 Сеп 2024
    
Бургас Общество

Обявиха допълнителен прием за медици в Университет „Проф.д-р. Асен Златаров“

  12.09.2024 10:43  
 Обявиха допълнителен прием за медици в Университет „Проф.д-р. Асен Златаров“

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ обяви допълнителен прием за кандидат-студенти в специалност „Медицина“. За места в Бургаския държавен университет могат да се борят 9 човека за държавна поръчка и 7 за платена форма на обучение. Общият брой на местата в специалността са 40 за държавна поръчка и 10 за платено обучение.

Тази година, в университета са приети бъдещи медици с висок бал, като след третото класиране, минималният бал за момичета е достигнал 36,91 при максимален 42,00. Той се формира сумарно от успешно положените изпити по химия и биология, и издържания ДЗИ по БЕЛ. Високите оценки са показател за интереса към университета и изучаването на тази важна дисциплина.

В момента тече и процедурата по записването на чуждестранните студенти, за които учебна година ще започне на 30 септември. Свободните бройки са 80  за платено обучение на чужденци по медицина на английски език.

Срокът за приемане на документи е до 12 септември 2024 г. Класирането на приетите студенти ще бъде ясно в следобедните часове на същия ден, а записването ще бъде между 13 и 14 септември.

Припомняме, че остават няколко дни до крайния срок – 12 септември, за приемане на студенти в магистърската специалност „Управление на здравните грижи“. До момента, кандидат-студенти заявяват най-голям интерес към тази специалност, като в нея могат да продължат обучението си завършилите бакалавърска степен в професионално направление „Здравни грижи“ от специалности като „Акушерка“, „Лекарски асистент“ и „Медицинска сестра“ и др. Това надграждащо образование може да им позволи да заемат ръководни позиции и да растат в йерархията на лечебните заведения. Също така, тези които завършат „Управление на здравни грижи“ придобиват правоспособност и да водят практики за медицински сестри към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Кандидатите, които искат да се обучават в тази специалност трябва да положат два изпита – писмен и устен. Повече информация относно приемните изпити е достъпна в Справочник за кандидат студенти за учебната 2024/2025 г. - https://btu.bg/images/Priem/2024/konspekt_uzg_fozzg.pdf

Други желани и търсени магистърски програми, които са свързани с общественото здравеопазване, са „Здравен мениджмънт“ и „Здравен туризъм“. При тях, както и при останалите магистърски специалности, срокът за прием на документи е до 19 септември тази година.

Над 200 кандидат-студенти вече са заявили желание да се обучават по магистърските програми в университета.

Пълният списък с предлаганите специалности може да видите тук:

https://btu.bg/index.php/bg/priem/priem-magistri-m-bg/spec-mag-priem-m-bg