Сряда, 18 Сеп 2024
    
ИЗБОРИ 2024

ВАС отхвърли жалбата на Доган срещу отказа на ЦИК за регистрация

  12.09.2024 17:11  
ВАС отхвърли жалбата на Доган срещу отказа на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд отхвърли жалбата на свързаната Ахмед Доган „Демокрация, права и свободи – ДПС”, срещу решението на ЦИК, с което беше отказана регистрацията на коалицията за участие в предсрочните парламентарни избори.

Според магистратите е установено, че от страна на коалицията „Движение за права и свободи - Ново начало” на 02.09.2024 г. в 00:05 часа по електронен път е подадено заявление по образец, подписано с електронни подписи и от двамата представляващи коалицията. Това заявление не е било отразено в регистъра, не е било и разгледано от ЦИК, съответно липсват констатации дали то отговаря на изискванията на Изборния кодекс.

От ВАС уточняват още, че съгласно разпоредбите на Закона за електронното управление (ЗЕУ), административните органи са задължени да предоставят всички услуги в рамките на своята компетентност и по електронен път, освен ако закон предвижда особена форма за извършване на отделни действия. В Изборния кодекс не са предвидени особени действия за регистрация, като напр. нотариална заверка на подписите, поради което заявлението за регистрация на коалиция за участие в избори можe да бъде подписано както саморъчно, така и електронно.

ЦИК започва да приема документи за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители от 9.30 ч. на 2 септември в сградата на Народното събрание. Началната дата за подаване на документи е 02.09.2024 г., като законовата норма не определя начален час.

Горното дава основание да се приеме, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва партия ДПС, не са подадени едновременно. Заявлението на коалицията - „Движение за права и свободи - Ново начало” е било подадено преди заявлението на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“.

Върховните магистрати приемат, че със свое Решение ЦИК не може да ограничава сроковете, дадени в Изборния кодекс. В случая няма значение работното време на административния орган, обективирано в предходно негово решение, касаещо организацията на неговата работа.

ВАС приема за правилно решението на ЦИК , с което е отказана регистрацията на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“ за участие в изборите, тъй като „Движение за права и свободи - Ново начало” е регистрирана преди това, а законът не позволява двойна регистрация на партии. Решението на ВАС е окончателно.