Вторник, 17 Сеп 2024
    
Созопол

Изложба проследява половин век подводни археологически проучвания в Созопол

  13.09.2024 10:10  
Изложба проследява половин век подводни археологически проучвания в Созопол


Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подари специален плакет на проф. д-р д.н. Калин Порожанов – един от организаторите на изложбата „50 години от началото на системни подводни археологически проучвания. Тракия Понтика в енциклопедия Древна Тракия и траките“. Експозицията е подредена пред летен театър „Аполония“. Тя показва постиженията на подводните археолози и най-значимите находки от региона.


Кметът поздрави подводните археолози за тяхната работа и изрази увереността си, че още дълги години те ще откриват съкровища в Черно море и най-вече край Созопол. Янакиев каза още, че е горд, че центърът е именно в този град. Зам.-кметът Тодор Дамянов също изрази готовност общинската администрация да помага на учените и да отстоява тяхната база да си остане в античния град и за напред.

Проф. д-р д.н. Калин Порожанов разказа как като ентусиазирани студенти са сложили началото на Центъра за подводна археология в Созопол.
Изложбата е реализирана от екип на Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Ал. Фол“ към Българската академия на науките: проф. д-р д.н. Калин Порожанов, гл. ас. д-р Ирина Шопова, д-р Ели Филипова и докторант Тодор Тодоров, със съдействието на Националната комисия по морска история към Центъра по тракология, Центъра за подводна археология – Созопол и Община Созопол.

Събитието отбелязва 50 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА РЕДОВНИ ЕЖЕГОДНИ ПОДВОДНИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ В БЪЛГАРИЯ, ЗАПОЧНАЛИ В СОЗОПОЛ, наченати от Института по тракология при БАН, Клуба за научно творчество на младежта при ИФ на СУ „Св. Кл. Охриски“, чрез неговия Младежки експедиционен клуб, Археологическия музей – Созопол и Окръжен исторически музей – Бургас, КАТО ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА „Аполония-Странджа“ (1974), продължили с ПРОГРАМИТЕ „Месамбрия-Хемус“ (1975), „Гетика“ (1976/77), довели до създаването на Център за подводна археология – Созопол (1978) и неговите ежегодни експедиции до днес.
Изложбата е изготвена в изпълнение на проект ИНФРАМАТ, част от Националната пътна карта за изследователска инфраструктура, подкрепена с договор D01-155/28.08.2018 на Министерството на образованието и науката.