Сряда, 18 Сеп 2024
    
Бургас

Три възпитанички на НЕГ „Гьоте“ с „Национална диплома“

  13.09.2024 10:46  
Три възпитанички на НЕГ „Гьоте“ с „Национална диплома“

 

Зрелостниците от НЕГ „Гьоте“- Бургас -  Стелиана Стоева, Василена Петелска и Александра Козарева  на вчера получиха почетното отличие на Министерството на образованието и науката "Национална диплома". Отличието се присъжда всяка година на зрелостници с отличен (6,00) успех по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование, държавните зрелостни изпити, както и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта, похвалиха се от бургаската гимназия.

 Александра Козарева е финалист на Националния кръг на Олимпиадата по немски език през 2020 г.

 Василена Петелска е победител с немски език в първия кръг на Националния конкурс за млади преводачи, организиран от местното представителство на Генерална дирекция „Писмени преводи“ към Европейската комисия – България през 2022 г.

Стелиана Стоева е участник в Осмия международен конкурс по превод за студенти и ученици „Трансформации“ – 2023 г. с превод на художествен текст от английски на български език, рубрика „Поезия“.

Церемонията по връчване на дипломите се проведе в Националния археологически институт към БАН, а наградата им бе връчена от министър-председателя Димитър Главчев в присъствието на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и министъра на културата Найден Тодоров.