Сряда, 18 Сеп 2024
    
Бургас

3172 пъти са излезли на сигнали огнеборците досега през годината

  13.09.2024 14:08  
3172 пъти са излезли на сигнали огнеборците досега през годината

Структурите на Пожарна безопасност и защита на населението в Бургас отбелязват значителен брой излизания през 2023 година. По данни на директора на РДПБЗН-Бургас, комисар Николай Николаев, пожарникарите са реагирали на 4715 сигнала, като 1600 от тях са били свързани с дежурства на Летище Бургас.

„Останалите са произшествия, свързани с пожари със загуби и без загуби, аварийно-спасителни дейности, техническа помощ, наводнения и немалък брой пътнотранспортни произшествия (ПТП), на които сме реагирали“, сподели комисар Николаев.

През 2024 г. до момента огнеборците имат 3172 излизания, като отново значителна част – 1100 – са дежурства на летището. Пожарите са около 1400, като комисар Николаев отбелязва спад в броя им спрямо миналата година.

„През този летен сезон на територията на област Бургас не липсваха големи пожари. Най-големият инцидент беше в Община Средец, където гасихме пожар на площ от 8000 декара в продължение на 4 дни“, коментира Николаев.

Той добави, че най-натоварени са били териториите на общините Бургас и Средец.

„Имаше и голям пожар в Камено, който буквално навлезе в града, както и няколко по-големи произшествия в близост до жп линии“, уточни комисарят.

Той подчерта и повишения брой ПТП-та през летния сезон, когато често се налага пожарникарите да спасяват хора от катастрофи.