Сряда, 18 Сеп 2024
    
Бургас

„Меден рудник“ и „Изгрев“ една крачка по-близо до собствени пожарни служби

  13.09.2024 14:24  
„Меден рудник“ и „Изгрев“ една крачка по-близо до собствени пожарни служби

Георги РУСИНОВ

 

Двата големи бургаски комплекса „Меден рудник“ и „Изгрев“ са една крачка по-близо до това да имат собствени районни служби на Пожарната, което ще подобри реакциите при инциденти и безопасността на жителите. Това стана ясно от изявление на директора на РДПБЗН-Бургас комисар Николай Николаев.

Той сподели, че е подготвен проект за изграждането на нова сграда на Пожарната в района на „Капчето“, която ще обслужва най-големия жилищен комплекс „Меден рудник“.

„Нашата визия е в град Бургас да има три структури на Пожарната – една в ЦГЧ, една в комплекс „Изгрев“ и една на входа на „Меден рудник“. Така ще намалим времето за реакция“, посочи Николаев.

Втората пожарна служба, която трябва да е в „Изгрев“ ще се намира на терен между Жандармерията и зала „Арена Бургас“. Проектът вече е готов, като се очаква съвсем скоро да започне процесът по отреждане на терена.

Очаква се през следващата година да се стартират процедурите по изграждане и на двете нови пожарни служби, което ще осигури по-бърза и адекватна реакция на огнеборците при възникване на произшествия в тези райони.

РДПБЗН-Бургас работи активно по реновиране на сградния фонд и подобряване условията на работа.

„Имахме възможността да спечелим два проекта с европейско финансиране за въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Вчера в Община Царево открихме сградата на Пожарната. До месец се надяваме да стартираме такава процедура и за сградата на Пожарната в Средец. Това са две основни сгради на наши структури, които имат нужда от сериозни ремонти. Със сигурност ще се подобрят условията на колегите. Освен една европейска визия, ще има ново осветление, отопление. В Камено спечелихме проект отново с европейски средства за закупуване на пожарен автомобил с висока проходимост и голямо количество вода“, заяви директорът и добави:

„Друг европейски проект е за ремонт и разширение на Пожарната в Приморско. Той е насочен към наводнения и целта ни е заедно с общината да поставим датчици за следене нивото на реките и язовирите, както и изграждане на две нови гаражни клетки, за да може да се увеличи наличната техника“.

Съвсем скоро РДПБЗН-Бургас ще има и отделна административна сграда, която ще се намира на улица „Булаир“. Теренът там им е прехвърлен от Областна администрация-Бургас. В него ще се обслужват и административните въпроси на гражданите.