Сряда, 18 Сеп 2024
    
Бизнес Несебър Общество

Удължават услугата „Грижа в дома“ в Несебър

  13.09.2024 14:34  
Удължават услугата „Грижа в дома“ в Несебър

 

Община Несебър сключи допълнително споразумение с Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ за продължаване срока на изпълнение на проект „Грижа в дома в Община Несебър“ до 3 януари 2025 г. Сумата на предоставената безвъзмездна финансова помощ по удължаване предоставянето на услугата е общо 1 037 966,99 лв. финансиране от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Изпълнението на дейностите по проекта в община Несебър започнаха през 2023 г. Към настоящия момент се обслужват 112 броя потребители. Общия брой на получилите услуги от стартирането му до сега, е 152, а назначеният персонал  за предоставяне на услугите е 62 лица. Целта на проекта е да се осигури подкрепа в домашна среда на лица с увреждания и възрастни хора в невъзможност от самообслужване.

В продължение на година над 111 потребители се обгрижват от наетите по проекта домашни помощници, две медицински сестри, рехабилитатор. Благодарение на успешната реализация на проект „Грижа в дома в община Несебър“, на потребителите се оказва подкрепа в ежедневието за подпомагане на дейностите при самообслужване, доставяне/пазаруване на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащане на сметки (със средства на потребителите) и съдействие при административни услуги.

Предоставянето на интегрираните здравно-социални услуги оказва положителен ефект върху живота на възрастните хора в невъзможност от самообслужване и хората с увреждания. Чрез подкрепата, която получават от домашните помощници, медицински специалисти и рехабилитатор, потребителите са подобрили качеството си на живот - задоволени са потребностите им от самообслужване, здравни грижи, комуникация и подкрепа. Лицата, които са посещавани от рехабилитатор имат значителни постижения в подобряване на двигателните си способности. Получени са редица писма от потребители, в които изразяват благодарност за оказваната подкрепа от служителите по проекта и изразяват желание за продължаване на дейностите.

В хода на изпълнение на проекта се доказа голямото му социално и икономическо значение, както и реалната помощ, която се предоставя на лицата от целевите групи по проекта.