Петък, 04 Oct 2024
    
Поморие

Групата на единайсетте спря изграждането на детска площадка в Поморие

  04.10.2024 13:11  
Групата на единайсетте спря изграждането на детска площадка в Поморие

Моника ИЛИЕВА

 

Изграждането на детска площадка и създаването на зелени площи в района на заведението “Wind Bar”, известно като "Кораба" сред поморийци, се отлага. Това стана ясно, след като на последната общинска сесия част от местните парламентаристи не дадоха зелена светлина на внесената докладна записка от кмета на града Иван Алексиев. Идеята бе земята – 100 % общинска собственост – да бъде разделена две нови УПИ: за офиси и ателиета на площ от 431 кв. м, както и за детски кът с градина – 363 кв. м, пространство, което до неотдавна бе заето с плътно разположени маси на заведението.

Собственикът на сградата „Хоризонт“ АД е подал иск в съда за закупуване на прилежащата към заведението земя. Насрочена е и дата за дело – 4  декември 2024 г. Предприетото действие даде ключов мотив на опозицията да стопира докладната и отключи гореща дискусия по проекта.

„Искам да продължа становището си, предвид особеното мнение, което заех на заседанията на комисиите. Тъй като в момента общинска администрация повдига за решаване въпрос, който е висящ пред съда, смятам че най-редно е да се въздържим от гласуване“, уточни Божидар Янушев от ЗНС. Адвокатът с над двайсетгодишен стаж, който се вля в редиците на местната коалиция след прекратяване на правомощията на Радостин Колев, отправи предложение към съветниците в залата за приемане на решение, което да бъде изпълнена след влизане в сила на съдебния акт между страните.

Веселин Анестиев (ЗНС) обърна внимание, че никъде в докладната и приложените документи не се говори за право на собственост: „Считам, че по правото на собственост друг орган трябва да вземе решението си. В случая заповед на кмета на община Поморие, за допускане изработване на проект за изменение на ПУП, е обжалвана. Образувано е административно производство. Заповедта не е влязла в сила. По мое лично мнение трябва заповедта да влезе в сила и тогава да предприемем действия по съгласуване на проекта.“ Анестиев направи предложение, според което в проекторешението да бъде поставена втора точка, която да определя срока за влизане в сила на решението, но след съдебния акт.

„Много неприятно се получава, че в нашите дебати започнахме да си разясняваме правото. Ние тук сме доста юристи. Прави впечатление, че уж сме хора с опит, а не можем да разграничим понятията - съдебен спор и съдебно решение“, заяви критично Петя Арнаудова. От думите й стана ясно, че доводите биха били правдоподобни, ако имаше влязло в сила съдебно решение – „Има съдебен спор – да. Аз не разбирам какво общо има с детската площадка и озелняването. Ще се съобразим с него, когато има съдебно решение.“

Акцент да се придържат към задълженията си на общински съветници, както и да работят в името на гражданите, а не да защитават частни интереси съдържаше изказването на Никола Абрашев . „Нека гласуваме с разум!“,  призова от трибуната общинският съветник от ГЕРБ.

Адам Адамов – председател на Общински съвет в Поморие, подложи на гласуване допускането за изслушване на изпълнителния директор на „Хоризонт“ АД Пламен Петков. След като получи достатъчен брой „да“ от съветниците, Петков им благодари за възможността да внесе ясноти относно казуса Wind Bar.

С договор между „Хоризонт“ АД и Община Поморие е изградена сградата – смесено участие. Около 60% са за АД-то и близо 40% на Община Поморие. „След като я изградихме установихме, че трябва да отнемем част от Центъра за работа с деца, което възлизаше на 30% при разпределението. За да не ощетяваме децата, направихме дарение на частта към Общината. От 2012 г. е и решението на съда за идеалните части. Предявили сме, като съсобственици на сградата, готовност за закупуването й. Дванайсет години чакахме. 2024 г. заведохме дело в съда за закупуване на идеалните части, които ни се полагат като  съсобственици на имота. След това бяхме уведомени, че има заповед с процедура за разделяне на имота на два отделни. Като съсобственици сме пуснали жалба. Освен това за нас не е спазена процедурата, не сме уведомени - обжалваме и очакваме решение на съда“, обясни хронологията на казуса Пламен Петков. Той обърна внимание, че действащият ПУП в момента е усвоен на 100%. По думите му стана ясно, че няма как да се правят други промени.

Пламен Петков, изпълнителен директор на "Хоризонт" АД

След края на изказването му Петя Арнаудова – която можем да наречем острието на ГЕРБ в местния парламент – обърна внимание на следното: „Чух, че дружеството съсобственик на имота е един от благодетелите на нашата община. От позицията, която защитавам не се срамувам от мнението си и много бих искала да поощря вашето дружество още веднъж да бъде благодетел, като предостави терена, за да се използва за радост на децата и гражданите и да разкрасим Поморие с едно хубаво озеленяване и детска площадка."

Кметът Иван Алексиев, като вносител на докладната, изрази радост от подобреното здравословно състояние на единайсетте общински съветници и присъствието им в заседателната залата, за разлика от 24 септември. Той се включи в дебата като припомни, че през 2003 г. договорът, който е сключен с Община Поморие е за отстъпено право на строеж – „единствено и само това. Парцелът - 796  кв. м. Когато през 2012 г. г-н Петков внесе искане за закупуване, аз внесох докладната в ОбС-Поморие. Общинският съвет отказа закупуването. Петков го обжалва. И да – има такова решение, в което се казва че решението на ОбС-Поморие за отказ за продажба е нищожно и кметът трябва да спази закона. Поради тази причина 12 години не съм предприел действия относно продажбата на имота, защото спазвам закона и процедурата.  А то е относно заявление от „Хориозонт“ АД представлявано от Пламен Петков – изпълнителен директор, с искане за издаване на заповед за продажба на съответни идеални части.“

„Хоризонт“ АД иска да закупи идеалните части от поделяем имот. „Провокация е, че акта съм го издал аз през 2012 г. Не – документът си има история – първият такъв за частна общинска собственост е от 23 ноември 2000 г. Тогава е актуван от публична в частна собственост. Ако сте забравили кои са били кметовете, огледайте снимките им по коридорите на Общината. Може и да се досетите какво е станало тогава. Следващият акт е препотвърден на 20 април 2003 г. Договорът за отстъпено право на строеж е от 1  април 2003 г. В акта пише – предоставено право за управление, никъде не пише собственост. Единствен собственик на тази земя е община Поморие. Собственикът възлага служебно изготвяне на ПУП-а. Спазваме цялата процедура, защото няма други съсобственици, на които да обявяваме процедурата. В момента с внасянето на докладната, приключваме процедурата по обявление на ПУП-а за всички заинтересовани страни – частни имоти, включително „Хоризонт“ АД и собственикът на земята - ОбС-Поморие. Изпълнени са всички законови съгласувателни процедури. Основанията за допускане, които са цитирани в заповедта, не изискват съгласие на вносителите с ограничени вещни права (нямат права върху земята) - в случая това е „Хоризонт“ АД.  По тази причина заповедта не е обявена по реда, който определя 14-дневен срок за обжалване. Тя е по общия ред на АПК – срокът за обжалване е двумесечен. В момента сме средата на втория месец. Дали сме възможност, който е против да обжалва. Всеки жител на община Поморие може да я обжали. Тук се иска съгласие. Като „Хоризонт“ АД са изразили несъгласие, пускат жалба. Дали сте съгласни този ПУП да бъде процедиран? И ако вие не го допуснете, трябва да си дадете сметка, че отваряте една врата. А каква врата ще отворите – половината център на Поморие ще бъде изкупен, ако спрете докладната. Спомняте ли си 1999-2000 г. приватизацията? Чрез нея е закупен „Хоризонт“ АД, чрез приватизационни сделки са закупени земи в центъра на Поморие. Има други терени, намиращи се в сърцето на града, които имат 100% собственост над терени от по 2,5 дка. Аз ако съм на тези хора, още утре ще поискам да си купя идеални части. И ние ще трябва да им ги продаем. Тук не става въпрос само за "Кораба", а за много други сгради в идеалния ни център. Ако вие сте готови да разпродадем центъра на Поморие, аз не съм. Шума на парите, заглуши гласа на гражданите. Вие се превърнахте в слугинаж на едрия частен бизнес. Тъжно и жалко – факт“, заяви Алексиев.

Той бе категоричен, че няма да допусне, докато е кмет, да се продаде и сантиметър от центъра на града. Капаните са заложени между 1999-2000 г, потвърдени са през 2003 г. и 2004 г. Кметът на Поморие обеща, че скоро ще има поделяемост и на други имоти. Той припомни как е закупен теренът на р-нт „24“: „Зимната му градина бе градски хали. Помните ли? Зад ресторанта, помните ли какво беше – паркинг, общински. Само че се направи един ПУП, вкара се към прилежащата площ на сградата и се закупи. И вие се чудите къде са паркингите на Поморие.“ Градоначалникът многократно призова да се потърсят отговори в създалата се ситуация в годините назад, при управлението на бивши кметове. „Местни, разхождат се по Главната, пият кафе в "Wind Bar". Можете да ги попитате, виждате ги всеки ден“, подсказа Иван Алексиев и призова съветниците да не се превръщат в слугинаж.

Дебатът по докладната приключи с гласуване и прегласуване, което очаквано доведе до нейното отхвърляне. Опозицията на единайсетте – Коалиция ЗНС – ПП-ДБ, ДПС-Доган, БСП – гласуваха против озеленяване и детска площадка в района на “Wind Bar” – Поморие.

 


Анкета

Мнения