Сряда, 16 Oct 2024
    
ИЗБОРИ 2024

Звезделина Каравелова сигнализира МОСВ за неприятните миризми в Бургас

  15.10.2024 11:27  
Звезделина Каравелова сигнализира МОСВ за неприятните миризми в Бургас

След липсата на адекватни реакции и резултат относно неприятните миризми, които вече месеци тормозят бургазлии, народният представител от „Възраждане“ и кандидат за депутат Звезделина Каравелова отправи редица въпроси към министъра на околната среда и водите.

„Повече от три месеца, граждани и гости на град Бургас сигнализираха за остри, задушливи миризми. Те се появяват в светлата част на денонощието, като се оприличават на миризма на петролни продукти или газ. Самата аз, като народен представител, бях сигнализирана многократно. Въпреки това, няколко месеца не може да бъде открит причинител“, пише в искането си до министъра четвъртата в листата на „Възраждане“ в Бургас.

Тя припомня, че на 12 септември беше проведено извънредно заседание на постоянната комисия по околна среда, земеделие и храни към Общинския съвет в Бургас, на която присъстваха представители на РИОСВ, РЗИ, Морска администрация, Община Бургас, пристанищните оператори и „Лукойл“. След двучасовата дискусия стана ясно, че никоя от институциите, в това число и РИОСВ, нямат информация и насоки за източника на тези миризми. Предположенията, че те са свързани с товаро-разтоварна дейност в Черно море, се засилват и от данните на Община Бургас, че повечето сигнали се получават, когато посоката на вятъра е именно от морето.

Звезделина Каравелова посочва, че гражданите на Бургас са силно притеснени от невъзможността вече трети месец да бъде установен източникът на тези миризми и не се успокояват от думите, че „не е опасно за здравето“. Тези опасения се засилват и от изнесените от РЗИ данни на същата тази комисия, които сочат увеличаване на респираторните заболявания в Бургас в последните години. Кандидатът за народен представител иска да получи информация какво ще предприемат институциите, подчинени на МОСВ, относно установяване на източника на тези неприятни миризми и какво ще бъде направено, за да се ограничи този проблем.

„Прави впечатление оглушителното мълчание на политиците по тази тема, която трови гражданите и гостите на Бургас, а човешкото здраве и добра жизнена среда би трябвало да са приоритет на всички“, посочва Звезделина Каравелова.

„Възраждане“ са с номер 12 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове са престъпления!


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Цончо Ганев: „Възраждане“ е единственият гарант за мир
  16.10.2024 10:18      

Опасността от разрастване на военните конфликти в Украйна и в Близкия Изток и въвличането и на Бъ