Четвъртък, 17 Oct 2024
    
Бургас

В Маринка настръхнаха след пореден инцидент с блъснато дете

  17.10.2024 14:19  


Недоволство. Кметът зове за спешни мерки с транспорта през селото

 

Георги РУСИНОВ

 

Кметът на Маринка Иван Агафонов зове за спешни мерки с транспорта през селото. В писмо той изразява притеснението си от поредния пътен инцидент с дете от 5 октомври, което бе блъснато при пресичане.

„Ударът от автомобила е изключително тежък и силен, като според длъжностните лица на МВР и според медицинските представители на Бърза помощ, явили се на място след инцидента, единствено едрият ръст на детето го е спасило от фатален край“, посочва Агафонов.

През селото преминава първокласният международен път I-9, който е част от изключително натоварения европейски път Е87, водещ към граничния пункт при Малко Търново. Често трасето се ползва и като алтернативно при инциденти по пътя Бургас – Созопол, или „Меден рудник“ – Бургас.

Агафонов пише до министъра на МРРБ Виолета Касабова, УС на АПИ, началника на ОПУ-Бургас инж. Митко Порязов, директора на ОДМВР-Бургас Владимир Маринов, кмета на община Бургас Димитър Николов и до председателя на Комисията по транспорта към Общински съвет – Бургас Евелина Михалева, че ежедневно става свидетел на безброй ситуации и предпоставки за пътнотранспортни произшествия.

„Тук е моментът да припомня, че през годините назад селото ни е дало две детски жертви на същия този път. Също така е добре да се помни и фаталният инцидент в съседното село Крушевец, когато автомобил на „Гранична полиция“ се качи на тротоара и помете количка с бебе на 1 годинка“, казва кметът.

Той припомня, че още с встъпването си в длъжност е изпратил писмо до ОПУ – Бургас и Община Бургас, с което е изискал да бъдат предприети няколко конкретни мерки, които според него можело да предотвратят инцидента от 5 октомври. В резултат на това комисия е огледала пътя на 28 ноември 2023-а, като на същата дата със свой протокол е отхвърлила всички предложения на Агафонов.

„Единствено бе взето решение да бъде освежена маркировката на две от петте пешеходни пътеки по главния път, като към днешна дата е това е изпълнено само за една“, посочва той.

Агафонов е останал с неприятно впечатление от служител на ОПУ – Бургас с фамилия Атанасов, който още с пристигането си:

„Започна на висок тон да ми държи сметка защо свиквам тази комисия без причина и да пита дали в Маринка си мислим, че сме център на веселената, и кой ще плаща за прищевките ни. На заседанието на комисията отказът на исканите от мен мерки за намаляване на скоростта в населеното място и мерките за обезопасяване на пешеходците бе аргументирана с липсата на статистика, или недостатъчна такава за ПТП-та в района. С днешна дата бих попитал инж. Атанасов дали инцидентът с блъснатото дете е достатъчен, или е нужно статистиката да бъде по-кървава. Правилно ли е според вас да се предприемат мерки единствено на база статистика, или е по-правилно да има превенция, за да не стига до фатални инциденти?“.

След случая с детето от 5 октомври в кметството на Маринка постъпва писмо от майката с искане за спешни мерки.

„Впоследствие проведохме разговор, в който множество родители изразиха пред мен готовност да не оставят този инцидент без последствия и ме уведомиха, че са се свързали както с медиите, така и с НПО в сферата на пътната безопасност. Изразиха и намерения за протестни действия, включително затваряне на международния път преминаващ през селото, ако не бъдат предприети адекватни мерки за обезопасяването му“, продължава Агафонов.

Във връзка с всичко това кметът и жителите на селото настояват това да се случи. Сред предложенията им са: създаване на поне още 3 пешеходни пътеки; намаляване на ограничението на скоростта; поставяне на пешеходен светофар с бутони; поставяне на 5 гърбици за ограничаване на скоростта; светещи пътни знаци, указващи пешеходните пътеки; уширения на пътното платно с джобове за временно паркиране около търговските обекти; 10 броя огледала за перпендикулярните улици на главния път; камера за скорост в населеното място; изграждане на кръгово кръстовище на улиците „Михаил Герджиков“ (главния път), „Оборище“ и „Вела Пеева“.