Понеделник, 21 Oct 2024
    
Бургас

ПГСАГ „Кольо Фичето“ – Бургас спечели проект за оборудване на учебна лаборатория

  21.10.2024 10:16  
ПГСАГ „Кольо Фичето“ – Бургас спечели проект за оборудване на учебна лаборатория

 

 ПГСАГ „Кольо Фичето“ – Бургас оборудва учебна лаборатория, в която учениците от специалност „Строителен техник“ могат да изливат бетон в собствен кофраж, да сравняват различни строителни материали и да изпитват якостта им. Училището спечели проект в тематичния конкурс “Skill.ED” на Фондация “Кроношпан”. С бюджет 200 000 евро фондацията подкрепя образователни инициативи на средни и висши училища в цял свят. Бургаската строителна гимназия печели финансиране втора поредна година, като общата стойност на подкрепата е 19 900 евро.

Основните критерии, по които журито оценява проектите са: оригиналност, приложимост, резултати, бюджет и устойчивост. Главната цел на инициативата е да подкрепи общото, професионално и техническо образование, като от участниците се очаква да предложат оригинални, иновативни и практични действия.

През 2022 г. ПГСАГ „Кольо Фичето“ печели финансиране за първоначалното оборудване на лабораторията, с цел да подобри практическото обучение. Тогава са финансирани още няколко училища в България. През 2023 г. гимназията е единственото средно българско училище, подкрепено в конкурса, вече за надграждане на наличното оборудване. Другите подкрепени училища са от Австрия, Хърватска, Чехия, Полша, Словакия, Латвия.

Лабораторията, която ПГСАГ „Кольо Фичето“ оборудва, вече посреща ученици от специалността „Строителен техник“ от 9 до 12 клас. Закупени са комплект сита за определяне на зърнометричен състав на добавъчен материал, склерометър за контрол якостта на бетон, конус на Абрамс и уред на Вика за определяне свойствата на бетонната смес, механична преса за изпитване на якост на бетона, многофункционална полимерна кофражна система и др.

Тази учебна година бъдещите строители влязоха в изцяло обновени работилници, които ще се използват от всички специалности. Ремонтите са направени през лятната ваканция със собствени средства и проекти на училището. Всички работилници са снабдени с табла, макети и мултимедия, за да бъде преподаването интересно и лесно.