Събота, 26 Oct 2024
    
Бургас

Област Бургас е лидер в споделянето на добри практики чрез майсторски класове за учители

  22.10.2024 13:04  
Област Бургас е лидер в споделянето на добри практики чрез майсторски класове за учители

 

Област Бургас се оформи като лидер  в споделянето на добри педагогически практики чрез организирането на най-много майсторски класове по Националната програма "Квалификация на педагогическите специалисти" на Министерството на образованието и науката (МОН). Регионът излиза начело с 15 майсторски класа, което отразява културата на сътрудничество и обмен на опит между учителите в областта, както и устойчивостта на образователната система в региона.

Впечатляващо е, че най-голям брой от тези майсторски класове се провеждат в СУ "Христо Ботев" – Карнобат, което е показател за водещата роля на училището в процеса на развитие и разпространение на иновативни методи на обучение. Ключова роля имат и други учебни заведения в областта, които активно участват в програмата и разработват свои майсторски класове. Сред тях са: СУ "Св. св. Кирил и Методий" – Бургас, НЕГ "Гьоте" – Бургас, АЕГ "Гео Милев" – Бургас, СУ "Н. Й. Вапцаров" – Айтос, СУ "Хр. Ботев" – Айтос.

“Майсторските класове са насочени основно към развиването на четивната грамотност и уменията за извличане и анализ на информация, като акцентът е върху български език и литература, чужди езици и природни науки. “ - споделя Петя Петрова - началник на РУО - БУРГАС. “Примерите на тези училища доказват значението на сътрудничеството и споделянето на знания за повишаване на качеството на образованието в цялата област.”

  Лидерството на Бургаска област в този процес е не само израз на стремежа към иновации, но и на дългогодишна традиция в сътрудничество и професионално развитие, което я поставя в челните редици на образователната реформа в България.

В НЕГ „Гьоте“ Бургас  бе първият от майсторските класове за учители.

„Майсторските класове са форма за квалификация на учителите и обмяна на добри практики. Нашата област много активно се включва в тази програма на образователното министерство. Подходът „от учители – за учители“, който работи добре, цели да доведе до повишаване на квалификацията. При нас стартира майсторски клас по Български език и литература. Нашият главен учител Катя Пухова , която е и преподавател по БЕЛ, е  подготвила  програма, която е информативна, включва и практически занятия с учителите по определени теми  в литературния дискурс.

Трябва да допълня, че селекцията на учители, които да бъдат водещи на майсторските класове  започна още през лятото. Тогава учителите подаваха заявления, след което бяха избрани подходящите“, коментира директорът на Немска езикова гимназия „Гьоте“ Антоанета Христова.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Звезделина Каравелова: Нужни са инвестиции в инфраструктурата и в малките населени места
  23.10.2024 10:18      

При сериозен интерес от страна на гражданите премина отворената среща на кандидата за народен пре