Събота, 26 Oct 2024
    
Бургас Спорт

Вдъхновение за успехи във формата на 430 шампионски вещи (СНИМКИ)

  22.10.2024 14:40  
Вдъхновение за успехи във формата на 430 шампионски вещи (СНИМКИ)

Пример. Родни и чужди легенди дариха свои предмети на асоциация за борба с диабета

 

Георги РУСИНОВ

 

Вдъхновение във формата на 430 шампионски вещи в момента се намира в Бургас. Изложба с артикули дарени от най-великите ни и успешни спортисти гостува в морския град. Тя се намира на втория етаж в НХК, а откриването й предизвика огромен интерес.

„Всички тези артикули са ни дарени и са наши. Тук можем да видим много – САЩ 94, борба, бокс, плуване, волейбол, футбол. Всички спортове. Даже и пожароприложен спорт, който за пръв път излагаме в Бургас с постиженията на един много добър спортист. Идеята е, че в последните 8 години спортистите ни подаряваха своите спортни артикули, за да вдъхновят и мотивират нашите деца по време на лагерите. Голяма част от спортните артикули, които се виждат тук са ни дарени точно по време мероприятия на Асоциация „Докосни дъгата“. Имаме и такива, които са ни подарени от приятели на спортисти. Така станахме едно голямо семейство с 430 артикула. Имахме огромно желание да не ги държим в кутии тези подаръци, а абсолютно безплатно да обикалят страната и да вдъхновяват децата, младежите, а защо не и възрастните, които в момента имат най-много нужда от това“, заяви председателят на Асоциация „Докосни дъгата“, която е собственик на предметите д-р Деница Ангелова.

Изложбата в Бургас се организира със съдействието на Община Бургас и Регионална библиотека „Пейо Яворов“.

Ангелова заяви, че на въпросът кой е най-специалният артикул в колекцията тя винаги отговаря по един и същ начин:

„Нито един не мога да определя като най-добрия, най-интересния, най-специалния. Всичките са такива. От Григор Димитров през Ивелина Николова, Ренета Камберова, Карлос Насар, Карл Люис, Димитър Бербатов, Христо Стоичков, Александра Начева, Тихомир Иванов. Какво да ви кажа? Нашите спортисти са велики и големи. Имаме и от гости дори подаръци – „Ювентус“, „Милан“, „Цървена звезда“.

От чуждестранните спортисти има дарения като тениска на Майкъл Джордан, футболна топка подписана от папа Франциск, екипи от Италия и Сърбия.

Легендите от САЩ 94 са първите, които подаряват свои вещи. Христо Стоичков, Красимир Балъков, Даниел Боримиров, Илиян Киряков, Пламен Николов, Йордан Лечков и разбира се бургаският колос в центъра на терена – Златко Янков. Той присъства и на откриването заедно с шампионите в други спортове Антон Коджабашев в щанги, Рашко Ломски – бокс и Димо Ангелов – колоездене.

„Преди 3 години и половина дарих фланелката ми от „Бурсаспор“. Още от преди каквото съм имал, съм го подарявал. Когато тръгна по главната улица и съм давал тениски с Янков номер 6, било с „Бешикташ“ или с националния отбор“, обясни Фара.

Тениската от „Бурсаспор“ му навя спомени освен като футболист и като помощник-треньор на бившия му мениджър Самет Айбаба.

„Около 6 месеца бях помощник. Голям отбор. Ивко Ганчев стана шампион с него. 10 години игра там. После Димитър Иванков, вратарят на „Левски“ също игра там. Невероятен стадион. Казва се „Тимсах Арена“. Един крокодил обхваща целия стадион – от главата до опашката. Уникално съоръжение. Играхме голям футбол тогава. Много добри впечатления имам от този клуб“, каза още Янков и добави, че тази инициатива трябва да казва на младите да постигат успехи, да се стараят и да достигат до своите мечти.

На откриването присъстваха целият волейболен отбор на „Нефтохимик 2010“, както и младежи спортисти в различни спортове.

Официални гости бяха консулът на Италия в Пловдив Джузепе ди Франческо; младата надежда на българската атлетика Александра Начева; шахматистката Цвета Гаунова – двете участват със свои артикули в изложбата; кметът на Бургас Димитър Николов; заместник-кметът с ресор „Спорт“ Манол Тодоров; общински съветници и спортни деятели.

„Благодаря на Дени Ангелова, че направи всичко възможно в Бургас да се покаже тази изложба с предмети от постиженията на българския спорт, вдъхновили милиони наши сънародници. За мен това е частица от спортното самочувствие и гордост на България. Нека тя да разпалва все повече млади хора, които да следват пътя на успеха, прокаран от нашите забележителни спортисти. Моето пожелание е максимален брой наши съграждани и младежи да минат и да се запознаят с тези автентични предмети“, заяви Николов.

Заедно с малките шампиони по бойни спортове Йоан Грудев на 5 години и Цветина Димитрова на 4 години, кметът направи бургаско дарение за експозицията.

Изложбата ще е в Бургас в продължение на следващите три месеца.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Звезделина Каравелова: Нужни са инвестиции в инфраструктурата и в малките населени места
  23.10.2024 10:18      

При сериозен интерес от страна на гражданите премина отворената среща на кандидата за народен пре