Събота, 26 Oct 2024
    
Бизнес Бургас Любопитно

Недостиг на продавачи, сервитьори, готвачи в Бургас – идват роботите

  22.10.2024 15:21  


 

Дона МИТЕВА

Въпреки отминалия летен сезон и затварянето на множество заведения за хранене и хотели, продължават да валят обяви за работа, чрез които се търсят основно сервитьорки, готвачи, бармани и продавачи за хранителни магазини.

Бегъл поглед на обявите за Бургас категорично установява, че множеството от тях са за намиране на продавачки за една верига магазини, известна с това, че при нея не се задържа работната ръка.

Бистра, магазини и топли точки от всички части на града търсят хора, които да правят сандвичи, да кълцат салати или пък да въртят изискани блюда. За разкош се издирват и хлебари, навити да стават посред нощ, но поне мотивът е добър – фирмата увеличава обема си на работа.

Работници за склад, домашни помощнички, малко шофьори и зидари, са другите, които се приканват да подадат документи или поне да се обадят, за да бъдат наети на работа.

Като екзотика може да се приеме обявата, че зоопаркът търси служител за поддръжка, като се изискват умения в основните дейности – ел., ВиК, заварки. При нужда му се осигурява и квартира.

Проучване на Foundation for Young Australians показва, че близо 60% от младите хора са завършили или се обучават за професии, при които най-малко 2/3 от работните места ще бъдат автоматизирани през следващото десетилетие. Това изглежда като натрупване на огромно количество излишни знания и умения, което ще доведе до сериозна промяна на пазара на труда. Дори и тази промяна да не изглежда чак толкова вероятна към настоящия момент, някои анализатoри считат, че „роботите ще заменят 40% от работните места през следващите 15 години“, пишат от digitalk.bg.

Сред професиите, при които съществува най-голяма вероятност да бъдат заличени вследствие на навлизането на изкуствения интелект (AI), са тези на касиер в магазин, шофьор, готвач в ресторант за бързо хранене. Вече съществува и ресторант, в който сервитьорите са роботи. В Бургас такава атракция може да се види край морето, но условието е да е голяма компания. Роботът само носи поръчката.

Така че да идва по-бързо времето на изкуствения интелект, та да се приключи с драмата за липсващата работна ръка.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2024 Мнения
Звезделина Каравелова: Нужни са инвестиции в инфраструктурата и в малките населени места
  23.10.2024 10:18      

При сериозен интерес от страна на гражданите премина отворената среща на кандидата за народен пре