Сряда, 26 Мар 2025
    
Бургас Любопитно

На Благовещение: Хоби-готвачи и ученици готвиха пъстърва

  25.03.2025 15:18  
На Благовещение: Хоби-готвачи и ученици готвиха пъстърва

Магдалена Динева

В традиционния бургаски „Кулинарен двубой“ премериха сили ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и хоби-готвачи. Този път предизвикателството им бе не само да впечатлят с вкус, но и да покажат, че хубавата храна може да бъде и щадяща за планетата. С други думи – да приготвят нещо за хапване, което е както здравословно, така и приготвено с мисъл за природните ресурси.

Жребият, изтеглен на 12 март, определи партньорствата между учениците и хоби-готвачите. Сред участниците бяха Радостина Ценова – еколог и представител на Българска фондация Биоразнообразие, Татяна Байкушева – екскурзовод в Регионален исторически музей – Бургас, и сомелиерът Илиян Илиев. Те работиха съответно с учениците Мариана Бахчеванова, Преслав Кочевски и Ивайла Ворукова.

Отборите готвиха с любими продукти от Lidl и по свои рецепти, вдъхновени от Планетарната диета. В приготвянето на основното ястие бе поставен специален акцент върху рибата. Учениците готвиха с дъгова пъстърва от Lidl – висококачествен продукт, част от богатото разнообразие от прясна риба, което смартритейлърът предлага. Прясната риба в Lidl е от проверени, международно сетрифицирани доставчици, с гарантирано качество, чудесен вкус и конкурентна цена и се предлага под собствената марка "Порция свежест".

Радостина Ценова и Мариана Бахчеванова представиха канапе от ризото с риба, пюре от пащърнак с редукция от спанак и сметана, както и брускета с пюре от спанак и сметана за предястие. За салата заложиха на класическата млечна салата на канапе от маруля и чери домати.

Въпреки напрегнатото време и последни размени на идеи, екипът на Мариана и Радостина успя да завърши в срок и да представи своите ястия с внимание към детайла. „Плейтването на основното ястие беше с концепция Ин-Ян“, сподели Ценова.

Журито, в което участваха Айдън Хасан – управител на ресторанта на интерхотел „България“, Катя Рихтер и Диана Инджелиева от Колежа по туризъм към Бургаски държавен университет, оцени усилията на кулинарните екипи. Айдън Хасан връчи наградите. Първото място спечелиха Илиян Илиев и Ивайла Ворукова, второ място заеха Татяна Байкушева и Преслав Кочевски, а трето – Радостина Ценова и Мариана Бахчеванова.

„Много се радвам, че видях смели решения и впечатляващи изпълнения. Беше едно много добро състезание“, заяви Айдън Хасан, като поздрави всички участници за високото ниво на състезанието.

Всички участници в двубоя получиха специални награди, осигурени от Lidl. Оценените на първо място получиха ваучери за пазаруване от Lidl на стойност 100 лева и кулинарната книга "Малки рецепти от големи готвачи". Класираните на второ място получиха торби за многократна употреба с любими продукти от Lidl и кулинарни книги. Класираните на трето място също получиха награди - кулинарни книги с полезни рецепти. Всички участници получиха кулинарната книга „Хляб с квас“ на Жанина Митанкина. Книгите са осигурени от виригата книжарници „Хеликон“.

Кулинарният двубой се организира от информационен сайт „Черноморие“.