Петък, 03 Май 2024
    
Бургас Малко Търново

Село Граматиково посреща гости за Фестивала на зелениката

  20.04.2024 12:50  
Село Граматиково посреща гости за Фестивала на зелениката

 

Традиция. За 20 път те ще се докоснат до магията на Странджа

Дона МИТЕВА

Фестивалът на зелениката в Странджа тази година ще се проведе за 20 път на 11 и 12 май в село Граматиково, община Малко Търново.

В рамките на проявата организаторите традиционно предлагат забавления за гостите, които се стичат от цялата страна. Като се започне с приключения за вкуса – кулинарен конкурс за най-вкусна странджанска гозба с коприва и лапад и се премине през базар с традиционни странджански продукти. Ще бъдат представени местни производители, работещи на територията на Странджа. 

В приключенията за духа и находчивостта са включени фотоконкурс на тема: „Аз обичам гората на Странджа“; фотолов на редки растения с водачите на маршрутите. Йога практики сред природата за търсачите на хармония.

Организаторите са предвидили и приключение за здрави крака и странджански инат, съпроводени с песни и танци под звуците на странджанска музика. Неизменните туристически маршрути, велоизпитания също са на лице. Въжен тролей за малки и за пораснали деца ще провокира присъстващите да се „повозят“ на него. А състезанието „Мама, татко и аз“ ще предизвика семействата да се забавляват заедно в надпреварата.

Местни фолклорни групи ще демонстрират обичаи и традиции, а вечерта край фестивален огън и ще се лее музика под звездите.

В организирането на фестивала, освен Природния парк „Странджа“, се включват активно двете странджански общини – Царево и Малко Търново, ЮИДП – Сливен и Изпълнителната агенция по горите. Участие вземат и „Зелени балкани“ и представители на останалите 10 природни парка в страната.

Фестивалът на зелениката е емблематичен за Странджа. Всяка година се избира различно населено място, което да е домакин, а откриването е традиционно – с химна на планината „Ясен месец“.

Странджанската зеленика е вечнозелен храст, достигащ над 2 метра височина, с разклонено стебло. Цветовете са едри, лилаво-розови. Цъфти през май и юни. Зелениката може да бъде видяна Странджа и Кавказ.

 

 

 


Анкета