Вторник, 02 Юли 2024
    
Общество

Новото начало и оздравяването на ДПС

  02.07.2024 17:15  
Новото начало и оздравяването на ДПС

 

Хора от миналото, в тандем с кръга „Капитал“, се опитват да създават изкуствено напрежение, каквото няма в редиците на партията

Дългогодишен областен координатор с печално скандална слава друса кючек под подканите и припева „Банкомат, банкомат!“ на DJ Дамян, докато човек от миманса обсипва гостите на партито за рождения му ден с банкноти като салфетки.

Главното действащо лице е арестуваният преди седмица при акция на прокуратурата и антикорупционната комисия вече бивш областен лидер на ДПС-Варна Сали Табаков. А купонът е запечатан на клипче, качено преди 3 месеца в YouTube и озаглавено „Банкомат. Сали Табаков“.

Сали Табаков очевидно е разбирал ДПС като „банкомат“, служещ за задоволяване на луксозния му живот

Безвкусна и покъртителна сцена, илюстрираща нагледно порочно усещане за безнаказаност и погазване на всякакви норми, на което новият председател на ДПС Делян Пеевски обяви, че ще сложи край още като бе избран на поста през февруари. И оттогава насетне потвърждава думите си на практика.

„Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото. За нас най-важен е гласът на хората и волята на структурите. На изборите показахме, че можем да се вслушваме в хората и те ни дадоха своето доверие“, посочи в събота Пеевски на работна среща с общинските кметове от ДПС, на която присъстваха и цялото ръководство и депутатите от движението. Без да остави и грам съмнение, че казаното от него е истина.

Особено предвид факта, че думите му са предшествани от цяла поредица оставки и снемане на доверие от приемани за несменяеми доскоро в ДПС фигури, които затвърждават зададения от Пеевски през последните месеци ясен курс на подсилване на структурите и укрепване на връзката на партията с избирателите.

 

Процес на нулева толерантност и търпимост

 

към местни дерибеи, трупащи богатства на гърба на хората и ръководни кадри, чиито имена се свързват с коруционни схеми. И при който ръководството на ДПС се вслушва в гласа на структурите и обществото. 

На този фон е повече от очаквано видимото измерение на този процес да стартира с изключването на дългогодишния областен координатор на ДПС-Варна Сали Табаков.

На 21 юни той е арестуван заедно с тъста си Захир Османов при акция на прокуратурата и антикорупционната комисия по обвинения в злоупотреби за 20 млн. лева. Сума, която е трябвало да отиде за транспорт на ученици от региона, но е била присвоена от поръчка за общо 28 млн. лева. Освен Табаков и Османов, с обвинения по аферата, стартирала през 2018 г. и продължила и следващите няколко години е и главният секретар на МОН Албена Михайлова. При обиска в дома на бившия вече областен координатор на ДПС разследващите откриват тайна стая, която описват като „пещерата на Али Баба“, пълна с куфари с пачки евро, левове и килограми злато. Общата равностойност на намереното е 520 000 евро, 320 000 лева, 18 000 долара и 272 златни монети на цена 1,1 млн. лева.

 

Равносметката показва, че в дома си Табаков е кътал над 2,5 млн. лева

 

Ако се чудите откъде са дошли, то според информациите във Варна, за последните 10 години, през фирмата „Джеми“ ООД на Сали Табаков и семейството му са минали обществени поръчки за над 90 милиона лева, от които отклонените пари са около 50 млн. лв.

Макар Табаков да е свален от поста на координатор и изключен от движението след ареста си, всъщност още през октомври миналата година варненски медии обявяват, че Пеевски – тогава председател на парламентарната група на ДПС, ясно е показал, че снема доверието си от него. Твърдения, които намират своето потвърждение и в среща на всички лидери на ДПС от Североизточна България преди местния вот през 2023 г. На нея – по лично настояване на Пеевски, присъства не областният председател на движението във Варна Сали Табаков, а общинският – Рюян Ризов.

Дните след задържането на Табаков са маркирани от още две знакови рокади. В началото на миналата седмица водачът на листата на ДПС-Варна Филиз Хюсменова обяви, че подава оставка като депутат, а ден по-късно от поста областен председател на ДПС-Шумен е свалена зам.-председателят на партията Айсел Руфад. Тя е изключена и от парламентарната група на ДПС. Както Хюсменова, така и Руфад са сочени за лица, свързани с Табаков.

Пример за оздравяване на партийните редици от фигури, чиито имена са свързвани през годините с не един и два корупционни скандали е и обявеното в петък решение на Областния съвет на ДПС-Пловдив, с което структурата свали доверието си от дългогодишния депутат и водач на листата в 17-ти МИР на току що отминалите избори Рамадан Аталай. Като мотив са посочени влошените изборни резултати в областта – феномен, който ярко контрастира с факта, че ДПС бе единствената формация, отбелязала повишаване на доверието не само процентно и в реално получени гласове и стана втора политическа сила в страната. Което от своя страна показва и друго – че докато движението трупа все по-голяма подкрепа в национален мащаб от страна на избирателите, то в този район има наличие на скъсана връзка с тях. В случая с Аталай мнозина си го обясняват със

 

скандалите с конфликт на интереси и лобизъм,

 

в които името му е било замесване пред годините. Депутатът, който е част от парламентарния живот от 38-то Народно събрание досега, държи по банкови сметки над половин милион лева, за които е посочил, че са от „заплати и спестявания“. Твърдение, което не издържа каквато и да било житейска логика, но пък намира обяснение в критиките срещу Аталай в законодателен лобизъм, пряко обслужващ бизнеса на сина му Ревин.

Според фирмените регистри Ревин Аталай и съпругата му Нора Костадинова имат мнозинство фирми, обхващащи почти целия спектър от икономиката, но основите на бизнесимперията на семейство Аталай са положени още през 2002-2003 г., когато Ревин става съдружник във фирмата „Ивкони“. Този период съвпада и с възхода и превръщането на „Юнион Ивкони“ в транспортен монополист и е гарниран с обвинения, че фирмата не само непривично светкавично е получила лиценз, а и че взема лъвския пай от превоза на пътници у нас и зад граница, както и в продажбата на билети. Възход, зад който от бранша и гласно, и негласно обвиняват Рамадан Аталай, който в продължение на няколко мандата е част, в това число и на ръководството на транспортната комисия. Както и на енергийната впрочем, където също се твърди, че синът му се вихри.

В случая с Рамадан Аталай, в миналото остава не само фигура, около която редовно са се завихряли скандали с мирис на корупция, но и лице, олицетворяващо друга болезнена част от историята на движението – наличието на агенти на ДС в редиците му. През 2007 г. той беше осветен като агент „Вергил“ на бившата Държавна сигурност.

На този фон единствено две-три лица от същото минало в ДПС - като Елван Атилла - съпруга на бившия зам.-министър Юджел Атилла, в последните дни се опитват несръчно да създават изкуствено напрежение в социалните мрежи, че „нещо се случва“ и това „нещо“ не е добро за ДПС. Като разбира се псевдомедиите от кръга „Капитал“, координирано с тях, тиражират постовете им. Докато всъщност електоратът на партията, съставен от мислещи и разумни хора, е повече от единен. Защото вижда, че най-после, един по един, местните дерибеи на Движението - забогатели съмнително и дори престъпно покрай политиката, си заминават. 

 

Ивайло КРАЧУНОВ