Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

Община Бургас поиска от държавата имоти, единият е за студентски кампус

  25.06.2024 14:14  
Община Бургас поиска от държавата имоти, единият е за студентски кампус

Силвия Шатърова

 

Община Бургас поиска от държавата да й прехвръли безвъзмездно четири имота. Единият е бивш селскостопански двор в района на пети км. между Северния обход и улица „Транспортна“. Точно там ще се изгражда бъдещия Студентски кампус. Теренът е от 815 кв.м но е необходим да се обособи УПИ за кампуса.  Докладните записки за терените бяха входирани от кмета Димитър Николов. За първата се изказа проф. Севдалина Турманова, която заяви, че кампусът е част от предизборната програмата на кмета Димитър Николов и в синхрон с демографската политика на общината.

Вторият терен, който общината иска от държавата е за изграждане на буферен паркинг на входа на Бургас, в района на болница „Сърце и мозък“ и Университет „Проф.д-р Асен Златаров“. Теренът е с площ 14 607 кв.м. и е отреден за складова база.

Третият терен е прочутата велоалея в посока Сарафово, която бе спорна между община и Областна управа и която се руши заради ерозия на брега.

Ева Михалева от ГЕРБ припомни, че пробелмът е заради бившия областен  управител, който не е искал да съдейства за проблема е саботирал действията на администрацията.

Иван Иванов от СЕК я контрира, че  и по негово време е можело общината да поиска този имот.

Четвъртият имот е отново в Сарафово за изграждане на детска градина или училище.