Вторник, 17 Сеп 2024
    
Поморие

Учебните заведения в Поморие посрещнаха ласкаво общо 3142 деца и младежи

  16.09.2024 14:56  
Учебните заведения в Поморие посрещнаха ласкаво общо 3142 деца и младежи

С много вълнение, пъстра украса и тържествена програма днес учебните заведения в Поморие посрещнаха ласкаво общо 3142 възпитаници. Детските градини грейнаха с 1013 малки усмивки, а училищата – с 2129 ученици, като 248 от тях са първокласници. Всички те ще бъдат възпитавани и обучавани с отдаденост, обич и строгост, за да растат уверени и успяващи деца и младежи.

Навсякъде на празничните откривания присъстваха кметове на кметства, представители от Община Поморие и от Общински съвет. По отдавна установена традиция, всички първолачета получиха специални книжки от Община Поморие с посвещение от кмета Иван Алексиев. Той, заедно с председателя на Общински съвет Адам Адамов присъстваха на откриването на учебната година в Средно училище „Иван Вазов“ и в Детска градина „Детелина“ – Поморие. „Този ден е запомнящ се и вълнуващ за всеки един от нас – малки, големи и още по-големи. Нека бъдем до децата си, нека им помагаме, защото бъдещето е в тях“, каза кметът Алексиев с пожелания за успешна учебна година.

Освен с обновени класни стаи, освежени дворове и много предстоящи инициативи, училищата и детските градини в Поморие могат да се гордеят и с отличните си активни и идейни педагогически колективи. Първата инициатива за тази учебна година беше поднесена от ДГ „Детелина“, в която се открива още една група „Монтесори“. Средата, която осигурява този подход, е коренно различна от тази в традиционната група. Директорът Таня Арабаджиева показа оборудването на стаята и разказа за интересните пособия и заниманията, които предстоят на малчуганите. Този вид педагогика спомага за спонтанното обучение. Трите етапа, през които минават децата в процеса на своето развитие, са задълбочени в зрение, осезание и вкус. От упражнения в практическия живот, баланс и концентрация, малчуганите плавно ще преминат към етапа за развитие на реч и математика. „Космическото възпитание“ като последен етап е взаимодействието между човека и природата. Педагогът е съветник, който насочва детето към пътя, но то минава само по него „Помогни ми да се справя сам“ .